ODOŠE RUSI IZ CRNE GORE: Baćuške rasprodaju imovinu na primorju i sele se u Trebinje!
Foto: Wikipedia

Počela seoba

ODOŠE RUSI IZ CRNE GORE: Baćuške rasprodaju imovinu na primorju i sele se u Trebinje!

Crna Gora -
Kvadrat zemljišta u centru Trebinja je 100 evra, na periferiji i van grada kreće se oko 20 eura, dok je vrednost stambenog prostora u novogradnji između 700 do 900 eura

BUDVA - Rusi rasprodaju svoje nekretnine u Crnoj Gori i kupuju u Trebinju, javlja Radio Slobodna Evropa.U poslednje vreme sve je više Rusa koji su zainteresovani, ne samo da kupe neki stambeni objekat ili plac, već i da se nasele u Trebinju. Bračni par Andrej Dječanka i Anastasija Astahova, kupili su nekadašnji motel Jazinu, u trebinjskom prigradskom naselju Lastva. Ovi lastvanski Rusi stigli su iz Moskve, kako kažu, iz centra tog grada.

- Moj otac je živeo i radio u Sarajevu. Pred kraj života mi je pokazao ovaj grad. To je bio poslednji put da smo zajedno putovali. Tada sam poželeo da napravim nešto ovde. Prvo sam kupio kuću, za sebe i za svoju porodicu, i sad ovde hoću da napravim neki posao - kaže Andrej Dječanka.

- Ovo je lepo mesto za uživanje i život. Sve je blizu, nema gužve, dobra je hrana. Najvažnija stvar, a to je i meni najvažnije, jeste da je sigurno. Sigurno je za decu, za žene, sigurno je za ljude koji dođu - dodaje Anastasija.

Kvadrat zemljišta u centru Trebinja je 100 evra, na periferiji i van grada kreće se oko 20 eura, dok je vrednost stambenog prostora u novogradnji između 700 do 900 eura. Zainteresovanost je sve veća, kaže Vaso Milić, vlasnik agencije za trgovanje nekretninama.

Česi i Rusi se doseljavaju u BiH... Trebinje
Česi i Rusi se doseljavaju u BiH... Trebinje

- Sve je više Rusa koji prodaju nekretnine u Crnoj Gori, sele se u BiH, a najviše u Trebinje. Obilazili smo ovih dana deo Vrbnice na Zelengori, na nadmorskoj visini 1.200 metara, jer to je prava klima za ljude s astmom. Verovatno će se deo njih odlučiti i na veće površine zemlje i dovesti svoje sunarodnike - procjenjuje Milić.Galina Bočkareva je kupila stan u Trebinju. Stigla je iz Kazanja.

- Zadovoljna sam sa svim. A ovdje je odlično za život. Super - komentariše Galina.

Osim Rusa u Trebinju imovinu kupuju i Česi. Njihov interes su stare devastirane kamene kuće. Renoviraju ih upravo u nekadašnjem stilu, isključivo kamen i drvo. Kada ih pitate, šta ih je privuklo u grad na Trebišnjici, jednostavno će odgovoriti - sve!

- Dobra lokacija, super klima, super ljudi - hrana – oooh - pršut, loza super, travarica super, mešano meso super - priča Radek Endrle iz Praga.

(Dnevni avaz)

Plaćali kvadrat od 3000 do 8000 evra a sada prodaju po 1.600 evra!

Stanove i vile Rusi su u Budvi kupovali po ceni od 3.000 do 8.000 eura, a sada ih prodaju po 1.600 eura po kvadratnom metru. Budva, crnogorska turistička meka, više nije što je 2007. bila. Rusi masovno rasprodaju svoje nekretnine. Najatraktivnije vile u blizini plaže Jaz, u Bečićima sa bazenima, čija je površina od 250 do 300 kvadrata, nude se za 200 hiljada do 300 hiljada eura. Porez na nekretnine jedan je od razloga zašto iz Crne Gore odlaze kupci. Ekonomska kriza i nerealno visoke cene nekretnina, kao i veliki broj novoizgrađenih objekata razlog su pada prodaje.

"Nedavno mi se požalio jedan Rus, koji ima 7 stanova, da ih sve prodaje. Kupio ih je po ceni od 3.500 eura po kvadratu, a sada ih prodaje za 1.600. Nakupilo mu se 25 hiljada eura poreza pa je odlučio sve prodati", rekao je stanovnik Budve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track