OSVAJAČ JE STIGAO: Mehmed - paša Sokolović uplovio u Bar
Foto: Youtube Pt.

Protivminska dejstva

OSVAJAČ JE STIGAO: Mehmed - paša Sokolović uplovio u Bar

Crna Gora -
Cilj posete Crnoj Gori je da se istakne važnost operacije NATO u borbi protiv terorizma kao i podsticanje saradnje NATO Savezničke pomorske komande (MARCOM) sa Crnom Gorom

BAR - U Luku Bar su uplovila četiri broda stalne NATO Grupe brodova za protivminska dejstva.

Kako je ranije saopšteno iz Ministarstva odbrane ova grupa brodova koja kao jedinstvena celina deluje pretežno u Sredozemnom i Crnom moru, specijalizovana je za operacije čišćenja mina, ali i drugih ubojnih sredstava zaostalih iz ratova tokom 20. veka.

Grupu pod komandom turskog kapetana Ramazana Kesgina čine turski admiralski brod Sokullu Mehmet Pasha (Mehmed-paša Sokolović), kao i tri minolovca, jedan turski, Akcakoca, jedan njemački Weilheim i jedan grčki Evropi.

"Cilj posete Crnoj Gori je da se istakne važnost operacije NATO u borbi protiv terorizma pod nazivom "Aktivno nastojanje" (Active endeavour), kao i podsticanje saradnje NATO Savezničke pomorske komande (MARCOM) čije je sedište u Nortvudu, u Velikoj Britaniji, sa Crnom Gorom, kao jednom od zemalja uključenih u program Partnerstva za mir", saopšteno je ranije iz Ministarstva.

Grupa će, tokom posete Luci Bar, podeliti svoje iskustvo u operacijama čišćenja mina sa pripadnicima Mornarice Crne Gore.

Poseta brodova luci, poklapa se sa organizacijom ekspertskog okruglog stola pod nazivom "Bezbednost Jadrana", koji zajednički organizuju NATO odbrambeni koledž (NATO Defence College) iz Rima, MARCOM, i Ministarstvo odbrane Crne Gore, pišu crnogorske Vijesti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track