DODIK: Izetbegović je politički gubitnik koji želi šerijatsku državu
Foto: Marina Lopičić

RS želi da jača autonomiju

DODIK: Izetbegović je politički gubitnik koji želi šerijatsku državu

Bosna i Hercegovina -
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Bakir Izetbegović najveći kočničar svih procesa u Bosni i Hercegovini

Dodik je rekao da je bošnjački član Predsedništva BiH najveći kočničar jer BiH želi da napravi unitarnu i šerijatsku državu.

Dodik je istakao da je on predsednik Republike Srpske i da je njegova ustavna obaveza da štiti nadležnosti i prava Srpske.

"U biti svega je sukob i borba protiv unitarizacije koju predstavlja Bakir Izetbegović. Veoma mi je drago ako misli da sam to zaustavio. Da je prošao projekat Bakira Izetbegovića i njegovog oca ovde nikome ne bi bilo dobro, pa ni Bošnjacima", izjavio je Dodik,

Dodik je podsetio da je poslednjih pet godina, kada je reč o evropskim integracijama, Republika Srpska prihvatila mehanizam koordinacije i rešenje za presudu "Sejdić - Finci", dok je Izetbegović sve zaustavio jer nije želeo da vidi Hrvate ravnopravne, .

"Izetbegović je i neki dan rekao da nastavlja politiku svoga oca, što znači da moramo da budemo oprezni, jer mi ovde ne želimo unitarnu BiH i ne želimo šerijatsku državu. Nas BiH interesuje onoliko koliko je to predviđeno Dejtonom", kaže Dodik i naglašava da Republika Srpska želi da jača svoju autonomiju.

Predsednik Srpske je istakao da su to legalni politički ciljevi, kao što je i referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH u kojem nema pretnji kao u Izetbegovićevim izjavama. Dodik je naglasio da Izetbegović može da govori isključivo u ime bošnjačkog naroda, a ne u ime cele BiH.

"Ponesen olakim zagrljajima Beograda, atmosferom i pesmom o Sarajevu možda sada likuje, ali je on u svakom slučaju politički gubitnik", ocenio je Dodik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track