USTAŠKI POZDRAV I U SUDNICI: Na kraju čitanja presude Perkoviću i Mustaču čulo se Za dom spremni
Foto: Reuters

Dobacili iz publike

USTAŠKI POZDRAV I U SUDNICI: Na kraju čitanja presude Perkoviću i Mustaču čulo se Za dom spremni

Hrvatska -

Na kraju čitanja presude nekadašnjim funkcionerima jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču, kojima su danas izrečene doživotne robije u Visokom zemaljskom sudu u Minhenu, čuo se ustaški povik "Za dom spremni".

Kako se navodi, povik se čuo iz publike.

Perković i Mustač su osuđeni zbog pomaganja u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Nemačkoj 1983. Glavni motiv ubistva Đurekovića bila je eliminacija političkog protivnika režima, i ono je okarakterisano kao krivično delo iz niskih pobuda, navodi se u obrazloženju presude koje je pročitao predsednik sudskog veća Manfreda Dauster.

Perkovići i Mustač su vreme ubistva imali važne funkcije unutar hrvatske Službe državne bezbednosti koja je inicirala i sprovela likvidaciju Đurekovića, naveo je Dauster.

Dauster je odbacio tvrdnje da je za likvidaciju Đurekovića odgovorna vojna Kontraobaveštajne službe JNA.

"Mi smo u uvereni u to da u KOS-u nisu postojali motivi za likvidaciju Đurekovića. KOS osim toga, prama našem uverenju, nije bio umešan ni u jedno ubistvo u emigraciji", dodao je sudija.

Sudsko veće je izrazilo nadu da će ova presuda pokrenuti proces sučeljavanja s prošlošću u Hrvatskoj i zemljama nastalima nakon raspada Jugoslavije, kazao je Dauster.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track