SLUČAJ KOJI JE POTRESAO SVE: U svakom kutku kuće pronađena salmonela
Foto: 24sata.hr/Željko Hladika

Tragedija porodice Vidović u Hrvatskoj

SLUČAJ KOJI JE POTRESAO SVE: U svakom kutku kuće pronađena salmonela

Hrvatska -

Iz kuće u Bregani u kojoj je prošlog ponedeljka preminuo dečak (5), juče su izašli muškarac i žena, prijatelji porodice Vidović, s maskama na licima i plastičnim rukavicama.

Došli su da počiste kuću u kojoj je od salmonele obolela petočlana porodica. Predrag i Bosiljka Vidović, iz zagrebačke bolnice “Dr. Fran Mihaljević”, trebali bi da izađu danas, a njihove dve ćerkice ostaće tamo još neko vreme.Ovaj par koji je želeo da ostane anoniman hteo je da njihove prijatelje posle tragedije tragedije dočeka čist i dostojanstven dom."Bosiljka (39) me je nazvala dan pre tragedije da mi kaže da ne dolazim do njih jer su svi pokupili virozu. Drugog jutra mi je rekla da je Mirko umro. Otrčala sam do nje i čim sam se sabrala, verenik i ja smo odveli njihove ćerke lekaru. Rekli su nam da smo ih doveli u poslednji čas, inače bi i one umrle", rhtavim glasom kazala je prijateljica koja je došla sve da počisti.

Foto: 24sata.hr
Foto: 24sata.hr

"Iz kuće u Bregani epidemiolozi su uzeli više uzoraka hrane i briseva iz prostora u kome porodica živi. Analiza je pokazala da su gotovo svi pozitivni na salmonelu", kaže dr. Bernard Kaić, epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Salmonelu su našli u rizi-biziju, u jajima koja su kupljena u jednom trgovačkom lancu i u gotovo svim brisevima koji su uzeti s površina u kući.

UŽAS U PORODICI VIDOVIĆ: Mali Mirko (5) pojeo jaje i umro, sestrice se bore za život

Međutim, u uzorcima jaja koje su uzeli s police istog trgovačkog lanca salmonele nije bilo.

Dakle, cela kuća bila je kontaminirana salmonelom, a dr. Kaić kaže da je zaraza krenula od jedne namirnice i širila se na ostale. To je moglo biti i sirovo meso. Postoje i informacije, kaže dr. Kaić, da je porodica jela nekakav desert od termički neobrađenih jaja, ali uzorci tog deserta nisu nađeni u kući.

OGLASILA SE I SANITARNA INSPEKCIJA POSLE SMRTI MALOG MIRKA (5): U jajima nije pronađena salmonela

(24sata.hr/Foto: Željko Hladika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track