(FOTO) NOVA PROVOKACIJA FAŠISTA: Usred Jasenovca stavili ploču s natpisom "Za dom spremni"
Foto: Printscreen Facebook

Skandalozno

(FOTO) NOVA PROVOKACIJA FAŠISTA: Usred Jasenovca stavili ploču s natpisom "Za dom spremni"

Hrvatska -

Veterani HOS i Udruženje dobrovoljaca HOS-a Zagreba postavili su u centru Jasenovca ploču sa ustaškom krilaticom "Za dom spremni".

Ploča je postavljena 5. novembra na zgradi na Trgu kralja Petra Svačića, u sećanje na 11 poginulih pripadnika 1. čete "Ante Paradžik" Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), koji su stradali na tom području. Pored imena žrtava, stoji i grb jedinice s ustaškim uzvikom, koji su HOS-ovci početkom devedesetih godina preuzeli od NDH, piše "Portalnovosti.com".

Reč je o pozdravu čije se javno isticanje zbog ustaške konotacije u Hrvatskoj zabranjuje zakonima. Među stotinak učesnika otkrivanja spomen-ploče bili su i predstavnici Opštine Jasenovac i Grada Popovače. Načelnica opštine Marija Mačković, inače iz redova HDZ-a, održala je govor i u ime Opštine Jasenovac položila venac ispred natpisa. Ona za ovaj portal prvo nije želela da komentariše slučaj, pravdajući se da ide na sastanak ali je na kraju dala kratak komentar.

"Organizator je bilo udruženje HOS-ovih veterana iz Zagreba. Bilo je tamo puno učesnika, a ja sam bila samo jedna od domaćina", rekla je ona.

Na pitanje ko je odobrio postavljanje ovakve ploče, odgovorila je da je HOS-ovci sigurno nisu postavili samoinicijativno, već da je morala biti aminovana na lokalnom političkom nivou."No, ne znam tačno detalje, moram videti s pročelnicom", rekla nam je načelnica.

Portal je zatražio od nje da kao predstavnica izvršne vlasti komentiiše ustaški pozdrav u njenom mestu, pogotovo u kontekstu obližnjeg spomen-područja žrtvama ustaškog režima."Rekla sam vam da ne mogu sada da komentirišem, nazovite me posle", objasnila je načelnica. Više se nije javljala na telefonske pozive.

Pored lokalnih političkih predstavnika, na skupu su bili i veterani HOS-a, bivši i sadašnji članovi pravaške političke scene u Hrvatskoj, poput Ante Đapića, Miroslava Rožića, Ante Prkačina i Pere Ćorića, donedavnog saborskog zastupnika HSP AS-a. Protokol je započeo blagoslovom spomen-ploče, nastavljen je misom za dušu u župskoj crkvi u Jasenovcu, a završen obraćanjem zvaničnika i organizatora u Mesnom domu.

Predsjednik HSP AS-a Hrvoje Niče osvrnuo se u govoru na "Kameni cvet", spomenik na mestu nekadašnjeg logora koji je dizajnirao arhitekta Bogdan Bogdanović u spomen na žrtve ustaškog terora."Zločinac Tito je u Jasenovcu napravio velelepni spomenik 21 godinu nakon završetka Drugog svetskog rata, a 21 godinu nakon završetka Domovinskog rata mi smo u stanju postaviti samo spomen-ploču u čast našim palim borcima, i to ne zahvaljujući državnoj inicijativi već entuzijazmu pojedinaca", poručio je Niče, dodajući da ispada kako je "Jugoslavija više držala do svojih partizana, nego Hrvatska do svojih boraca, o čemu svedočimo i poslednjih dana".

"Stoga je došlo vreme da borci HOS-a i borci dobiju državu za kakvu su se borili, a ne da žive u državi kakvu su neki na dar dobili, a nikada je nisu ni želeli!", rekao je šef HSP AS-a.Na fotografijama s događaja, objavljenim na stranicama HOS-ovih zagrebačkih veterana, vide se trobojnice s prvim belim poljem, pored nekoliko HOS-ovih zastava s ustaškim pozdravom. Masno otisnuti natpis "Za dom spremni" bio je i na jakni Marka Skeje, splitskog HČSP-ovca i ratnog komadanta IX. bojne HOS-a, nazvane po ustaškom ratnom zločincu Rafaelu Vitezu Bobanu. Poznat kao otvoreni ljubitelj NDH i Ante Pavelića, Skejo je na ovogodišnjoj proslavi "Oluje" predvodio skupinu HOS-ovaca, koji su u centru Knina uzvikivali "Za dom spremni", pevali "Juru i Bobana" i druge ustaške pesme, zbog čega je dobio prekršajnu prijavu.

Za Hrvoja Klasića, istoričara sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, nema dileme da je u ovom slučaju reč o provokaciji."Ne želim pritom da umanjim žrtvu poginulih. Međutim, u mestu gde su desetine hiljada ljudi deportovani i ubijeni na temelju komande potpisanih sa "Za dom spremni", gde se nalazio koncentracioni logor u kom se taj pozdrav svakodnevno koristio, mislim da je isticanje bilo kakvih simbola koji podsećaju na taj period eklatantan primer ne samo revizionizma i negacionizma istorije, nego bih se usudio reći i omalovažavanja žrtve", rekao je Klasić

Klasić pritom podseća da je aktuelni ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić pozvao u pomoć istoričare da se izjasne oko ustaškog pozdrava "Za dom spremni"."S obzirom da se nijedan istoričar nije javio kako bi predstavio bilo kakav dokaz u prilog tezi da se radi o pozdravu koji je postojao bile gde i kada van ustaškog pokreta i NDH, smatram da je i za njega dilema rešena", poručio je Klasić.

(portalnovosti.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track