NE ODUSTAJU OD FAŠISTIČKOG POZDRAVA: HOS-ovci sad traže referendum o pokliču Za dom spremni
Foto: Printscreen Facebook

Pokrenuli i peticiju

NE ODUSTAJU OD FAŠISTIČKOG POZDRAVA: HOS-ovci sad traže referendum o pokliču Za dom spremni

Hrvatska -

Najava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da će formirati posebnu komisiju koja treba da iznađe rešenje za simbole totallitarnih režima, pa i pokliča "Za dom spremni" izazvala je različita reagovanja na političkoj sceni te zemlje, a bivši predsednik desne HSP Ante Đapić najavio je skupljanje potpisa za održavanje referenduma o tom pokliču.

Zastupnik opozicionog SDP Gordan Maras je povodom Plenkovićeve najave rekao da je to nešto što čovek ne bi očekivao da će čuti iz usta premijera u decembru 2016.

"Plenković je rekao da će osnovati komisiju da vidi da li su javno istaknuti ustaški pozdravi neprihvatljivi. Vlado naša, premijeru recite zbogom pameti", kratko je komentarisao na društvenim mrežama Maras.

S druge strane, pripadnici HOS-a održali su konferenciju za novinare na kojoj je Đapić pozvao veterane da započnu prikupljanje potpisa za održavanje referenduma o pozdravu "Za dom spremni", ukoliko se, kako je rekao, nastavi hajka.

(FOTO) NOVA PROVOKACIJA FAŠISTA: Usred Jasenovca stavili ploču s natpisom "Za dom spremni"

"Pripremamo se za referendum, verujemo da ćemo njime raščistiti brojne stvari u Hrvatskoj", rekao je Đapić, preneli su hrvatski mediji.

HOS-ovci su na konferenciji govorili o ploči postavljenoj u Jasenovcu, na kojoj se nalazi pozdrav "Za dom spremni", a što je izazvalo brojne negativne reakcije ne samo u Hrvatskoj već i šire.

PUPOVAC UPOZORAVA: Ni posle tri dana niko nije reagovao na tablu ZA DOM SPREMNI

"Postavili smo jednu malu, skromnu ploču za 11 hrvatskih vitezova. Niko na nju nije obraćao požnju. Onda je došao diktat ministra iz Srbije, nekakvog Aleksandra Vulina, i svoje je satelite u Hrvatskoj digao na noge. Smeta im pozdrav 'Za dom spremni'", objasnio je Borislav Barišić, pripadnik HOS-a. Barišić kaže da su podizanje spomen-ploče podržala i druga udruženja veterana, te da HOS-ovci nisu činili zločine i da ih nijedan sud nije procesuirao.

Smatra da je poređenje njih sa fašistima suludo. Barišić je pozvao vladu da ne satanizuju i da "ne peru ruke" od HOS-ovaca.

"Pozivam sve da stanu iza HOS-ovaca, koji su uvek stali iza njih. Mislim da ovo nije slučajno. Mi spomen ploču u Jasenovcu nismo digli čuvarima logora, nego pravim antifašistima", dodao je Barišić.

Plenković je, naime, na današnjoj sednici vlade najavio je osnivanje posebne komisije koja će, nakon analize, predložiti odgovarajuće institucionalne i zakonske okvire kako bi se hrvatsko društvo odredilo prema simbolima totalitarnih sistema. Premijerova najava je usledila nakon što je u Jasenovcu podignut spomenik poginulim veteranima HOS-a s grbom tog udruženja, na kojem je i fašistički pozdrav "Za dom spremni".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track