UBICA SRPSKIH ZAROBLJENIKA PUŠTEN PRE VREMENA: Osuđen na 4 godine, pustili ga godinu dana ranije
Foto: Prinstcreen Twitter

Pravosuđe

UBICA SRPSKIH ZAROBLJENIKA PUŠTEN PRE VREMENA: Osuđen na 4 godine, pustili ga godinu dana ranije

Hrvatska -

Bivši pripadnik karlovačke specijalne policije Mihajlo Hrastov koji je izdržavao četvorogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva 13 srpskih ratnih zarobljenika u Karlovcu 1991. godine, pušten je na prevremenu slobodu, objavljeno je danas u Zagrebu.

Prema pisanju Večernjeg lista, Hrastov je izašao na slobodu 9. decembra, više od godinu dana pre isteka četvorogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog ubistva 13 i ranjavanja dvojice srpskih rezervista na Koranskom mostu u Karlovcu 1991. godine.

Odluku je donela Komisija za uslovni otpust Ministarstva pravosuđa, koja je uvažila njegovu molbu. Vrhovni sud je prošle godine potvrdio drugostepenu presudu protiv Hrastova, a u nju je uključeno i vreme koje je proveo u pritvoru i zatvoru u tom slučaju. Slučaj Hrastov jedan je od najdužnih sudskih postupaka u Hrvatskoj koji je trajao više od dve decenije.

Karlovački Županijski sud od 1992. tri puta je oslobodio Hrastova uz obrazloženje da je 13 srpskih zarobljenih vojnika rafalima ubio u nužnoj odbrani, odnosno da je "pucnjavi prethodio napad razoružanih neprijateljskih vojnika na Hrastovljeve saborce, čime su izgubili status zarobljenika".

Vrhovni sud je poništio sve tri oslobađajuće presude, a po poništavanju treće, suđenje nije vratio karlovačkom sudu, već je sam sproveo postupak i proglasio Hrastova krivim. Osuđen je najpre na sedam godina zatvora, ali je Ustavni sud poništio presudu zbog proceduralnih razloga. Suđenje je ponovljeno pred Vrhovnim sudom i osuđenje potom na četiri godine zatvora.Hrastov je od početka postupka negirao krivicu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track