MLADI HRVATI PREUZELI INICIJATIVU: Prelepili sramotnu ploču sa natpisom Za dom spremni u Jasenovcu
Foto: Printscreen Facebook

Uzeli stvar u svoje ruke

MLADI HRVATI PREUZELI INICIJATIVU: Prelepili sramotnu ploču sa natpisom Za dom spremni u Jasenovcu

Hrvatska -

Inicijativa mladih za ljudska prava jutros je prelepila spomen-tablu na kojoj je istaknut pozdrav "Za dom spremni" u Jasenovcu, ističući da su to učinili zbog neadekvatne reakcije insitucija.

U saopštenju za javnost i pismu upućenom HOS-u, koji je postavio spornu tablu, Incijativa mladih ističe da su prelepili tablu "u cilju obrane temeljnih vrednosti Hrvatske, u izostanku adekvatne reakcije institucija vlasti u zemlji".

(FOTO) NOVA PROVOKACIJA FAŠISTA: Usred Jasenovca stavili ploču s natpisom "Za dom spremni"

"Na ploči je istaknut tekst 'Za dom spremni' koji, kao što je to potvrdio i Ustavni sud Hrvatske, predstavlja manifestaciju rasističke ideologije i veliča fašistički režim NDH", ističe se u saopštenju.

Podsećaju da je, raspravljajući o ovoj tabli, nadležni odbor zaključio da takav tekst vređa žrtve i da je potrebno preduzeti nužne radnje kako bi se ploča uklonila.

SABORSKI ODBOR ZA USTAV ODLUČIO: Ploča s natpisom Za dom spremni u Jasenovcu biće uklonjena

"Budući da Vlada Andreja Plenkovića nije do danas poduzela nikakve značajne radnje i nije pokazala niti minimum političke hrabrosti u zaštiti vrednosti temeljnih načela Hrvatske, Inicijativa je, bez oštećenja ploče istu prekrila pismom članovima udruženja koje je ploču i postavilo", kaže se u saopštenju, prenela je regionalna televizija N1.

Foto: Printscren FB
Foto: Printscren FB

KOLINDA O PLOČI SA FAŠISTIČKIM NATPISOM: Ne možemo je tek tako ukloniti, mi smo pravna država

U pismo HOS-u navode da je Hrvatska svojim Ustavom utemeljena kao socijalna država koja svim svojim građanima jemči građanska i ljudska prava, a čije su institucije utemeljene na demokratskim načelima.

NE ODUSTAJU OD FAŠISTIČKOG POZDRAVA: HOS-ovci sad traže referendum o pokliču Za dom spremni

"Poštovani, vi ste ovom svojom pločom, odnosno isticanjem simbola mržnje, stali protiv temeljnih postulata naše zajedničke države. Nadalje, možda nenamerno, ali iskoristili ste svoje poginule time što ste njihove smrti instrumentalisali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima Hrvatske. I još ste to učinili na način kojim relativizirate i zapravo ismejavate žrtve ustaškog fašističkog terora koji je baš ovu zemlju ovde natopio njihovom krvlju", navodi Inicijativa u pismu HOS-u.

NAČELNICA JASENOVCA O TABLI ZA DOM SPREMNI: Bila sam na otkrivanju, ne vidim ništa sporno u tome

Naglašavaju da je "sramotno i obeshrabrujuće" odsustvo adekvatne reakcije nosilaca vlasti i institucija, koji su dužni,da sankcionišu takva nastojanja.

HRVATSKI NEDELJNIK: Spomen ploča sa ustaškim pozdravom je smišljena provokacija!

PLENKOVIĆ SE IZVINIO ZBOG PLOČE ZA DOM SPREMNI: Ali, ipak, to je ploča postavljena hrvatskim borcima

HRVATSKI DESNIČARI PONOVO UZVIKIVALI ZA DOM SPREMNI: Smeta im uklanjanje ploče u Jasenovcu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja