OD NJE DRHTE HRVATSKI POLITIČARI: Nema nedodirljivih, a evo kako ih dovodi U RED
Foto: Printscreen/ Youtube

Njeni potezi su čudo u svetu politike

OD NJE DRHTE HRVATSKI POLITIČARI: Nema nedodirljivih, a evo kako ih dovodi U RED

Hrvatska -

Do Dalije niko nije ozbiljno shvatao Povereništvo o sprečavanju sukoba interesa, a verovatno se niko nije ni nadao da će relativno nepoznata pravnica od tog tela stvoriti respektabilnu instituciju koja će zadavati visoke moralne standarde.

Orešković uredno ispunjava svoju imovinsku kartu, u kojoj stoji da za platu od blizu 1.800 evra proverava srazmernost primanja funkcionera sa imovinom koju poseduju i koju su stekli tokom mandata kao i poslove koje eventualno obavljaju a ne bi smeli dok su na određenim pozicijama.

To je najopštije rečeno ono čime se bavi povereništvo.

Potezi Dalije Orešković sigurno su čudo u svetu politike, jer do sada je ispunila obećanje, a to je “da nema nedodirljivih”. Pod njenom palicom su pokretani postupci protiv načelnika, gradonačelnika, saborskih zastupnika, ministara, pa i predsednice države.

Tako je, na primer, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić morao da iskešira preko 2.000 evra (15.000 kuna) u pet rata jer je, uz platu gradonačelnika, u funkciji predsednika zagrebačke Turističke zajednice od 2009. do 2013. godine primiao naknade.

Dva puta je bila kažnjavana i bivša županica Marina Lovrić Merzel.

Bivši hrvatski ministar zdravlja Siniša Varga mora da plati više od 2.500 evra (20.000 kuna) jer je dva puta kršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Pod Dalijinom lupom posebno je i predsednica hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.

Poslednji slučaj u nizu je onaj o odbijenici Fakulteta političkih nauka da Poverenstvu prikaže s kog su računa plaćene njenr doktorske studije, kao i dolazi li i koliko predsednica Hrvatske na predavanja.

Mnogi komentarišu da su novčane kazne neznatne s obzirom na primanja funkcionera, no u povereništvu pojašnjavaju da je prava kazna ona moralna jer samo po sebi je sramotno da funkcioneri ne ispunjavaju svoje dužnosti ili krše zakon.

(express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja