PRESTONICA PSIHIJATRIJSKIH BOLESNIKA: U ovom gradu lekari se jedva bore
Foto: Thinkstock

Tragično

PRESTONICA PSIHIJATRIJSKIH BOLESNIKA: U ovom gradu lekari se jedva bore

Hrvatska -

U Splitu prema svetskim merilima ima 2.500 šizovreničara koje leči samo 24 lekara.

Prema rečima doktora Trpimira Glavina, načelnika Klinike za psihijatriju KBC-a Splita, upravo zbog toga se ova ustanova može smatrati rekorderom.

"Tokom 2016 pregledano je 70.200 pacijenata, dok 35 lekara u Zagebu je pregledalo 20.000", kaže Glavina.

Pacijenti koji u akutnoj fazi svoje bolesti leže na splitskoj psihijatriji, u bolnici borave u prosjeku 17 dana, ali kod nekih od njih se lečenje nastavlja i u drugim hrvatskim psihijatrijskim ustanovama.

Najčešći psihijatrijski poremećaji i bolesti današnjeg društva su depresivna i anksiozna stanja.

Kako se u narodu kaže, najgora kletva koju nekoj osobi možeš izreći jest ona "Dabogda imao pa neimao" koja se očigledno tiče egzistencijalnih pitanja. I upravo tih "egzistencijalnih pacijenata" ima podosta u Klinici...

Kada se radi o mladim oni definitivno imaju najviše problema s alkoholom i drogama, otkriva Glavina.

Osim 24 specijalista psihijatra, od kojih je njih pet univerzitetskih nastavnika i 16 subspecijalista, na Klinici za psihijatriju rade i 63 medicinske sestre od kojih je 11 viših medicinskih sestara, kao i glavna sestra Klinike koja je magistra sestrinstva, a radi i šest psihologa, od kojih je četvoro specijalista Kliničke psihologije.

"Ljudi je malo i hronično nam nedostaje lečnika specijalista. Da me sada neko pita koliko bi mi još specijalista psihijatrije trebalo na Klinici, rekao bih 10-ak ", zaključuje Glavina.

Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track