KURIR EKSKLUZIVNO SAZNAJE: Rusi sprečili isporuku gruzijskih SU-25 Hrvatskoj 1994.
Foto: Profimedia

KURIR EKSKLUZIVNO SAZNAJE: Rusi sprečili isporuku gruzijskih SU-25 Hrvatskoj 1994.

Hrvatska -

BEOGRAD - Priča da je Moskva tokom građanskog rata oružjem snabdevala Hrvatsku i dalje se nije smirila već se polemika oko S-300 nastavlja. Međutim jedan detalj do danas je ostao sakriven od srpske javnosti, a to je da je ruska vlada sprečila da Hrvatska od Gruzije kupi jurišnik Su-25 koji bi bili najverovatnije da su stigli upotrebljeni u operacijama Bljesak i Oluja 1995.

Tokom opremanja naoružanjem Hrvatske vojske (HV), negde u drugoj sredini 1994. godine, deo starešina iz sastava Ratnog vazduhoplovstva HV (HRZ HV) boravilo je u Gruziji.

ZAHAROVA O NAORUŽAVANJU HRVATA: Oni lažu, hoće da nas posvađaju sa Srbima, nismo im slali oružje!

Tu su hrvatski piloti imali priliku da se upoznaju sa avionima SU-25 iz sastava RV Gruzije. Oni su čak i izveli određeni broj naleta na njima. Planirana je i njihova nabavka za potrebe hrvatskih vazdušnih snaga. Odluka o nabavci nekoliko primeraka šturmovika, kako su avioni SU-25 bili nazivani u RV SSSR-a ili "Grač" kako su ih zvali piloti SSSR-a, bila je blizu potpisivanja.

“Plan operacije koji je uključivao nabavku velike količine naoružanja, predviđao je i nabavku Su -25 iz Gruzije”, kaže izvor Kurira iz nekadašnjeg vrha HRZ upućen u ovu problematiku.

EKSKLUZIVNO! KURIR SAZNAO SVE O KUPOVINI S-300: Ukrajinici uvaliIi Hrvatima rakete pa ih NAMAGARČILI

Navodno je 6 aviona čak već bilo rastavljeno i zapakovano i u luci Poti na obali Crnog mora čekalo uplatu novca i transport brodom ka nekoj od luka u Hrvatskoj.

Međutim, tadašnja Vlada Rusije preko svojih obaveštajnih veza sasvim slučajno saznala je za ovaj posao koji je bio pred realizacijom. Rusi su izvršili pritsak na Gruzine i ceo proces nabavke je bio obustavljen. Intervencijom Rusije sprečena je isporuka aviona SU-25 Hrvatskoj. Tako da ti avioni nisu učestvovali u hrvatskoj operaciji Oluja, avgusta 1995. godine. Za razliku od aviona MiG-21 Bis i helikoptera Mi-24D/V koji su nabavljeni u Ukrajini i oni su prvo upotrebljeni u operaciji Bljesak, a potom u operaciji Oluja hrvatske vojske.

MOSKVA: Lažne vesti o prodaji S-300 Hrvatskoj sa ciljem narušavanja odnosa Rusije i zemalja Balkana

Međutim Hrvatska nije odustala od kupovine Su -25. Drugim paralelnim kanalom pokušana je kupovina.

UVALILI IM POKVARENE AVIONE: Istraga u Ukrajini zbog lažnog remonta hrvatskih migova

“Hrvatska je u Domovinskom ratu namjeravala kupiti nekoliko Su-25 jurišnika od Slovačke. Ali pogađanja oko ove nabavke iz nekog razloga nisu bila realizirana, kaže hrvatski izvor za Kurir.Valja podsetiti, da tokom sukoba između Rusije i Gruzije oko Abhazije i Osetije od 7. do 11. avgusta 2008. godine, Gruzija je od devet aviona SU-25 izgubila tri, da li su to avioni koji je Hrvatska nameravala da kupi ostaje i danas enigma.

Međutim jedan od mitova koji se mnogo godina provlačio po hrvatskom Nacionalu, ali i publicističkim knjigama bila je priča da je Hrvatska nabavila MiG -29 iz arsenala bivše Istočne Nemačke.

Prema navodima Josefa Bodanskog u svojoj knjizi “ Neki to zovu mir” izdatoj 1998. godine, Hrvatska je krajem 1995. nabavila mnaji broj lovaca MiG -29S i da je na njima izvršeno već 200 časova naleta i da ih je ruska avijacija pre hrvatske kupovine temeljito remontovala. Navodno su kupljeni bili preko posrednika iz Srednje evrope. Takođe Bodanski je naveo da su nabavljene i rakete vazduh - vazduh R 73.

Bodanski takođe potvrđuje u svojoj knjizi da je Hrvatska još 1993 nabavila Su -25, ali da su letelice bile u sanducima zbog nedostatka tehničkog osoblja i pilota, zatim na istoj strani svoje knjige opet spominje da su hrvatski Su- 25 bili planirani za ofanzivu na Istočnu Slavoniju 1996 kada je već uveliko počeo porces mirne reintegracije ovog područja u sastav Hrvatske.Priča o hrvatskim MiG -29 i suhojima i S -300 opet je aktuelizovana u hrvatskim medijima, od strane jednog nedeljnika u leto 1997 godine, kada je među nekim obaveštajnim oficirima VRS vladalo uverenje da Hrvatska ima navedene borbene sisteme.

Uprkos tome što su pojedinci ukazivali argumentovano da je to fikcija, te informacije su postale na osnovu pritiska relevantne i podesne za mitove koji se šire već skoro 20 godina.

Andrej Mlakar

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Sila 8 Tu-160: Za njega kažu da je ruski "Beli labud"!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track