KOLINDA POBESNELA NA EU: Lakše smo putovali dok nismo ušli u Uniju, ovo što radite je APSURDNO!
Foto: Reuter 21.09.2017.

Kontrole napravila haos

KOLINDA POBESNELA NA EU: Lakše smo putovali dok nismo ušli u Uniju, ovo što radite je APSURDNO!

Hrvatska -

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović upozorila je evropske čelnike da je Slovenija načinom primene strožih kontrola na spoljnim granicama EU-a uzrokovala višesatne zastoje na graničnim prelazima i pozvala ih da se na granicama Hrvatske i drugih država članica hitno omogući nesmetan protok ljudi i roba, kao i dosad.

U pismu predsednicima Evropskog veća, Evropskog parlamenta i Evropske komisije Donaldu Tusku, Antoniju Tajani i Žan Klodu Junkeru, predsednica upozorava da je evropska uredba o strožim kontrolama već u prvom slučaju primene, za vreme pojačanog broja prelazaka granice tokom Uskrsa ukazala na nekoliko problema i boji se da bi takvo postupanje leti moglo negativno uticati na dolazak gostiju u Hrvatsku.

Grabar-Kitarović u pismu poslatom u sredu navodi da je način na koji je Slovenija primenila uredbu uzrokovao višesatne zastoje na graničnim prelazima s Hrvatskom, "uz niz trenutnih, ali i potencijalno dugoročnih posledica, pogotovo ako bi se takav način primene uredbe nastavio".

Državljani članica EU, suočeni s uvođenjem sistemskih kontrola na granici između Hrvatske i Slovenije, iskazali su izrazito nezadovoljstvo takvom novom praksom, posebno dužinom čekanja na graničnu kontrolu, stoji u pismu.

Kolinda je takođe navela da se između Hrvatske i Slovenije "stvorila prepreka slobodnom kretanju osoba kakva postoji na spoljnim granicama EU-a, a ne na onoj između dve države članice".

"Moram da naglasim kako se državljani Hrvatske ovih dana pitaju kako to da im je bilo lakše da uđu u Sloveniju i u EU dok Hrvatska nije bila članica Unije nego sada kada jeste. To je zaista apsurd!", istakla je Grabar-Kitarović.

(večernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track