icon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-galleryicon-homeicon-nexticon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

MEŠOVITA KOMISIJA DANAS PONOVO O STEPINCU: Četvrta runda dijaloga, Vatikan donosi konačnu odluku

Dve crkve o kanonizaciji

MEŠOVITA KOMISIJA DANAS PONOVO O STEPINCU: Četvrta runda dijaloga, Vatikan donosi konačnu odluku

Hrvatska

U hrvatskom gradu Požega, nekada Slavonskoj Požegi, danas počinje dvodnevni sastanak, četvrti po redu, Mešovite katoličko-pravoslavne komisije, koja treba da rasvetli ulogu i odgovornost kardinala Alojzija Stepinca tokom i nakon Drugog svetskog rata, na osnovu čijih zaključaka će Vatikan odlučiti o njegovom proglašenju svetim.

Alozije Stepinac je proglašen blaženim, a Rimokatolička crkva je pokrenula proceduru njegove kanonizacije, čemu se Srpska pravoslavna crkva žestoko protivi, jer ga smatra odgovornim za zločine koji su počinjeni nad manjinskim narodima u Hrvatskoj za vreme NDH i Ante Pavelića.

 

Zbog suprodstalvjenih stavova dveju crkava o liku i delu Stepinca, papa Franja je inicirao formiranje Mešovite komisije od predstavnika SPC i Katoličke crkve u Hrvatskoj, koja ima zadatak da ukrsti istorijske argumente i rasvetli ulogu i odgovornost Stepinca za zlocine NDH tokom Drugog svetskog rata.

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Time je praktično papa Franja zaustavio proces kanonizacije Stepinca, dok Komisija ne okonča dijalog.
Analitičari ocenjuju da je reč o veoma složenim razgovorima o jednom od najvažnijih istorijskih pitanja između dveju crkava.

 

Inače, članovi komisije obavezali su se na ćutanje i to se poštuje, pa u javnosti, osim da se komisija sastaje i da je dijalog u toku, nema drugih informacija.

 

U uskršnjem intervjuu za Politiku, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije kaže da od dijaloga, ako je iskren i istinoljubiv, ne može biti štete, nego samo koristi.

 

Foto: Printscreen/ Youtube
Foto: Printscreen/ Youtube

Veruje da je predlogom za osnivanje pomenute komisije za dijalog o kardinalu Stepincu, paa upravo očekivao dijalog kakav vode članovi Mešovite komisije.

 

Mitropolit napominje da ni sam nije siguran da li su na polovini rada, te ističe da mnoga ključna pitanja i peridi nisu razmatrani, kao i da je rezultat dijalog još neizvestan.

 

"Mi ne znamo kakvu će odluku papa doneti. Kao što patrijarh reče, kakva god da bude, katolike će obavezivati, a mi ćemo biti zadovoljni ili nezadovoljni'', rekao je Porfirije.

 

Foto: Printscreen/ Youtube
Foto: Printscreen/ Youtube

Prvi sastanak Komisije održan je u Vatikanu jula prošle godine, predviđeno je da će njen rad trajati godinu dana, te da će u tom periodu biti održano šest sastanaka.

 

Prvi sastanak u Vatikanu je bio konstitutivnog i orijentacionog karaktera, na kojem su postavljeni okviri, program i metode rada komisije.

 

Na drugom sastanku, oktobra prošle godine u Zagrebu, razmatrano je delovanje Stepinca u razdoblju do Drugog svetskog rata, to jest, do 1941. godine.

 

 

Treći sastanak komisije održan je februara ove godine u Novom Sadu i na njemu je razmatran odnos Stepinca prema Nezavisnoj državi Hrvatskoj.

 

Očekuje se da će na četvrtom sastanku u Požegi biti razmatran odnos Stepinca prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, da bi tokom petog, koji bi trebalo da bude održan u Podgorici, bio analaziran odnos poratne, komunisticke vlasti prema kardinalu Stepincu i period navodno montiranog suđenja.

 

Šesti susret predviđen je da ponovo bude održan u Rimu, gde bi trebalo da se rezimiraju prethodni susreti i donesu odgovarajući zaključci i mišljenja. Upravo od tih zaključaka zavisi da li će Vatikan proglasiti Stepinca svetim.

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

Biografija Alojzija Stepinca

Pratite Kurir na VIBERU:
http://chats.viber.com/kurir

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...