(VIDEO) VOZIO JE JUŽNO VOĆE, MINE I TITA: Školski brod Galeb se vraća u život
Foto: Printscreen Youtube

(VIDEO) VOZIO JE JUŽNO VOĆE, MINE I TITA: Školski brod Galeb se vraća u život

Hrvatska -

Pre nekoliko dana među bivšim pomorcima nekadašnje Jugoslavije odjeknula je informacija, da je Hrvatska iz evropskih fondova, namenjeni revitalizaciji industrijskog nasleđa dobila 5 miliona evra za obnovu broda “Galeb” nekadašnje ploveće rezidencije Josipa Broza Tita. Mnogi od njih su se ponadali da će tim doći kraj agoniji broda koji samuje u Rijeci opljačkan i napušten.

Kada je pred Drugi svetski rat u italijanskom brodogradilištu Ansaldo-Đenova u more porinut brod Ramb III, niko nije ni pomislio, a kamo li znao da će taj brzi brod koji je pokretao dizel motor, koji je bio izgrađen za prevoz južnog voća, postati predsednička rezidenicija Josipa Broza Tita.

Ramb III je tokom rata prepravljen u pomoćnu krstaricu, koja je u Libiju vozila meso za italijanske vojnike. Brod je 1941. u Bengaziju u pramac pogodio torpedo ispaljen sa britanske podmornice. Oštećenje je bilo znatno, ali se kapetan Đuzepe Aneti snašao, preslagao tovar i sa krmom napred preplovio 900 nautičkih milja od Libije do Sicilije.

Foto Printscreen Youtube

Brod je zatim prebačen u Trst na opravku. U međuvremenu Italija je kapitulirala i 1943 brod su preuzeli Nemci i prepravili ga u minopolagač. Brod je dobio novo ime Kiebitz, a zatim poslat na Kvarner i severni Jadran gde je u more položio više od 5.000 morskih mina , dok ga novembra 1944. u Rijeci nisu potopili saveznički avioni.

Po oslobođenju nove jugoslovenske vlasti su brod podigle sa dubine od 22 matera i u pulskom brodogradilištu Uljanik prepravili ga i preuredili u školski brod juglsovenske ratne moranrice. Brod je dobio ime Galeb. Osim što su se na njemu školovali oficiri, podoficiri i mornari brod je imao još jednu namenu postao je ploveća rezedencija maršala Tita.

Sa njim je Tito 1953. Godine prvi put krenuo na putovanje u posetu Velikoj Britaniji gde ga je primio Vinston Čerčil i britanska Kraljica. Tito je sa Galebom obavio 14 državničkih putovanja, posetio 18 država, pristao u 29 luka. Ukupno Galeb je na putovanjima proveo 478 dana i preplovio 85.000 morskih milja što je kad se preračuna 157.000 kilometara.

Galeb su posetili brojni političari, takođe ličnosti iz sveta filma, umetnosti, ali i naučnike, kako pišu hroničari ovog broda. Takođe brod je gostio i Vinstona Čerčila, Nikitu Sergejeviča Hruščova, ali na njemu su se sunačle Sofija Loren i Elizabet Tejlor, dok je Ričard Barton na njemu sa Titom pio viski. Tito je poslednji put Galebom plovio 1979. Posle njegove smrti galeb se koristio za obuku pitomaca i mornara JRM, a kjad je počeo raspad Jugoslavije korišten je za izvalčenje jednica JNA iz Slovenije i Hrvatske. Brod je posle povlačenja JRM iz Pule u Boku.

Brod je mnogo kasnije kupio za 750.000 dolara Džon Pol Papanikolu, grčki brodovlasnik sa američkim državljanstvom. Novi vlasnik Galeb je poslao u riječko brodogradilište Viktor Lenac - Kraljevica. Papanikolau je želo Galeb da preuredi u luksuzni ploveći kongresni centar, što je trebalo da košta 15 miliona dolara.

Međutim zbog krize Grk je brodogradilištu viktor Lenac ostao dužan 2,3 miliona dolara i nekoliko stotina hiljada dolara za lučke takse. Novac nikad nije uplaćen, a galeb je ostao u rijeci zaplenjen. Zbog duga brodovlasnika, sud u Rijeci brod je dao u stečajnu masu brodogradilišta. Na aukciji brod je kupio grad Rijeka za 150.000 dolara da ga pretovori kao ploveći spomenik.

Šta će biti sa brodom sve zavisi od evropskim miljona. Papnikolau je 2010. preminuo posle dvogodišnje borbe sa rakom u Atini.

Osnovni podaci o Galebu

Galeb je zvanično od 1952 do 1980 bio predsednički brod jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita.

Brod je dug 117 metara, širok 15,13 metara, deplasman 5377 tona, gaz 5,7 metara. Pokretala su ga dva dizel motora jačine 1840kW, koji su dostizali brzinu od 18,5 čovorova. Ekonomična brzina kretnaja je bila 15 čvorova, što je kad se uzme period kad je bio izgrađen dosta. Posada je brojala 193 člana, a na brodu je zaliha i goriva bilo doovljno da se pređe 10.000 milja.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Nimic vs Kuznjecov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja