TENZIJE NA MORSKOJ GRANICI: Incident hrvatske i slovenačke policije u Piranskom zalivu
Foto: Profimedia

Spor i dalje traje

TENZIJE NA MORSKOJ GRANICI: Incident hrvatske i slovenačke policije u Piranskom zalivu

Hrvatska -

U očekivanju odluke Međunarodnog arbitražnog suda o granici između Slovenije i Hrvatske u Piranskom zalivu, prošle nedelje je došlo do incidenta i kako prenose mediji u obema zemljama, "pokazivanja mišića" između pripadnika policije obe strane.

Ljubljanski Dnevnik je preneo priču slovenačkog ribara Elvina Sabadina, koji je 11. maja pecao u vodama Piranskog zaliva i to uz samu granicu sa Hrvatskom. On je ispričao da im je u jednom trenutku prišao hrvatski policijski brod sa upozorenjem da su ušli u teritorijalne vode države Hrvatske.

Pozvali su ih, kaže, da izađu iz hrvatskih voda nazad prema Piranu, što su i uradili jer su praktično bili prisiljeni.

"Hrvatski brod, koji je bio vrlo velik, postavio se uz našu barku tako da nismo imali izbora nego da se vratimo", kazao je ribar za Dnevnik.

Zatim su na to područje stigli slovenački policajci koji su upozorili hrvatske da su u slovenačkim teritorijalnim vodama.

Piranski zaliv (Foto: Twitter)
Piranski zaliv (Foto: Twitter)

Dnevnik piše da su tada Hrvati izveli "agresivan manevar" prema slovenačkom brodu u pokušaju da ga izgura, ali je incident sprečen u poslednjem trenutku i niko nije povređen.

Ovakvi su "incidenti", navodi list, u zadnje vreme sve češći, što slovenačka strana povezuje s očekivanom presudom arbitražnog suda o granici, za koju je Hrvatska rekla da je neće poštovati. Slovenci su najavili da će uputiti protestnu notu Zagrebu.

Ovim povodom oglasio se ministar spoljnih i evropskih poslova Davor Ivo Štir koji tvrdi da je nedavna intervencija hrvatske granične policije u Savudrijskoj vali, kako Hrvati nazivaju Piranski zaliv, bila u skladu sa zakonom, a najavljenu protestnu notu Ljubljane , kako je rekao, još nije primio.

Štir je s tim u vezi danas podsetio da Slovenija i Hrvatska imaju sporazum koji "u nedostatku dogovora oko same demarkacije granice rešava takve probleme da ne dođe do incidenata" i ocenio da je, prema tome, "to pitanje implementacije toga sporazuma".

"Moramo još jednom ponoviti, što se tiče samog utvrđivanja demarkacije granice tu smo otvoreni za razgovor s Ljubljanom" rekao je Stier novinarima nakon predavanja predsednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija u HAZU-u.

Hrvatska je istupila iz granične arbitraže sa Slovenijom, nakon što se pokazalo da ju je nepovratno kompromitovala druga strana, zbog čega Zagreb nudi da se spor reši bilateralno, na što Ljubljana ne pristaje.

Slovenija smatra da arbitražni postupak bez obzira na kompromitaciju treba nastaviti i da njegova odluka treba da bude primenjena i uvažena i od hrvatske strane, te smatra da u međuvremenu slovenačka policija faktički kontroliše većinu Savudrijske vale u kojoj po tom tumačenju smeju loviti samo slovenački ribari.

Hrvatska smatra da se u Zalivu do konačnog rešenja spora mora primenjivati pravilo crte sredine, prema konvenciji o pravu mora i međunarodnom pravu.

"Preduzećemo mere u skladu s našim nadležnostima", rečeno je Dnevniku u slovenačkom ministarstvu spoljnih poslova.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track