TEŠKE OPTUŽBE PROTIV HRVATSKE POLICIJE: Migrante tuku, oduzimaju mobilne i traže mito
Foto: Fonet

Međunarodne organizacije

TEŠKE OPTUŽBE PROTIV HRVATSKE POLICIJE: Migrante tuku, oduzimaju mobilne i traže mito

Hrvatska -

Dve međunarodne humanitarne organizacije iznele su ozbiljne optužbe na račun hrvatskih vlasti, odnosno policije, zbog nasilja prema migrantima, pogotovo onima koji iz Srbije pokušavaju da uđu u Hrvatsku.

"Od 10. marta ove godine zabeležili smo povećano nasilje hrvatske policije prema migrantima koji pokušavaju preko granice. Nasilje uvijek ima isti oblik: udaranje palicama, uništavanje mobilnih, otimanje novca”, tvrde, kako piše Jutarnji list, predstavnici humanitarnih organizacija Lekari bez granica i Lekari sveta.

Stevan Moisan, šef misije Lekara bez granica u Srbiji, tvrdi da je njegova organizacija od 19. marta lečila 30 migranata koji su zadobili povrede na granici sa Hrvatskom.

“Važno je prepoznati da se radi o trendu koji je u porastu i da je takvu praksu potrebno zaustaviti”, kazao je predstavnik Lekara sveta Oven Brejl. Nakon što je zatvorena tzv. balkanska ruta, u Srbiji je nekoliko hiljada migranata ostalo blokirano.

Mnogi od njih u manjim grupama pokušavaju da uđu u Hrvatsku.Hrvatska policija već je nekoliko puta optuživana za nasilje prema migrantima, pa je bivši ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić pokrenuo istragu. Ali, Orepić je tada odbacio optužbe migranata da ih policajci teško povređuju, kradu im stvari i uzimaju mito.

(Net.hr)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Ovako izgleda centar Beograd posle migranata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track