DRUGI KRUG LOKALNIH IZBORA U HRVATSKOJ: Najzanimljivije u Zagrebu i u Splitu
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

GLASANJE

DRUGI KRUG LOKALNIH IZBORA U HRVATSKOJ: Najzanimljivije u Zagrebu i u Splitu

Hrvatska -

U Hrvatskoj su jutros u 7.00 otvorena birališta za drugi krug lokalnih izbora u kojem građani biraju lokalnu izvršnu vlast - župane u devet županija, uključujući i Grad Zagreb, koji ima status grada i županije, gradonačelnike 54 grada i načelnike 102 opštine.

Pravo glasa u tim jediniciama ima oko 2,8 miliona birača. U drugom krugu izbora biraju se i gradonačelnici četiri najveća grada - Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke, jer nijedan od kandidata u prvom krugu pre dve sedmice nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova.

Najzanimljivija i najneizvesnija borba je za gradonačelnika Zagreba, gde snage odmeravaju aktuelni gradonačelnik Milan Bandić, pobednik prvog kruga izbora, i kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) i Hrvatske narodne stranke (HNS) Anka Mrak Taritaš (HNS).

foto: AP

Bivši SDP-ovac Bandić juri svoj šesti mandat, a poslednjih godina je suočen s nekoliko istraga i optužnica zbog korupcije. Mrak Taritaš bori se za mandat, dok mediji spekulišu da njena stranka pregovora o ulasku u koaliciju na nacionalnom nivou s Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ).

Birališta su otvorena do 19 časova, a prvi nezvanični rezultati Državne izbore komisije očekuju se već od 20 časova.

(Kurir.rs/ Beta)

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track