(VIDEO) ZAVRŠEN ZAGREB PRAJD: Uz podršku političara, skup prošao bez incidenta
Foto: EPA

MIRNO

(VIDEO) ZAVRŠEN ZAGREB PRAJD: Uz podršku političara, skup prošao bez incidenta

Hrvatska -

Nekoliko hiljada građana učestvovalo je danas u Zagrebu u 16. Povorci ponosa LGBTIQ osoba i porodica pod sloganom "Slobodan život počinje ponosom“.

Povorku koja je prošla centralnim gradskim ulicama, od Muzeja Mimara do Parka Ribnjak, obezbeđivali su pripadnici specijalne policije, a kao i proteklih godina, nije bilo incidenata.

U povorci su učestvovali diplomate 15-tak država, među kojima i američka ambasadorka Džulijet Vals Nojs, kao i novi potpredsednik Vlade Predrag Štromar iz Hrvatske narodne stranke (HNS).

"Predstavljam nove vrednosti ove Vlade. Funkcija Vlade je da pomiri različite grupe'', rekao je Štromar novinarima.

"Zagreb Prajdu" su se, kao i ranije, pridružili brojni političari iz Socijaldemokratske partije, kao i bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović i poslanik srpske nacionalne manjine Milorad Pupovac.

Iz Ambasade Kanade su ranije saopštili da u ime "ambasada 15-ak zemalja"

koje će se pridružiti povorci, "izražavaju verovanje u (ljudska) prava LGBTIQ osoba da žive slobodno, bez izraza prezira, zlostavljanja, diskriminacije ili nasilja".

Učesnici povorke su nosili šarene zastave i balone, transparente "Samo ljubav", "Naša deca zaslužuju bolje", "Voli", "Rijeka različitosti“ i "Iz ormara na ulice“.

Tokom prolaska kolone pored glavnog zagrebačkog trga jedan čovek je sa slikom Isusa stao pred nju, ali ga je policija udaljila, a on nije pružao otpor.

U pozivu na skup "Zagreb Prajd" je naveo da je "život kakav žele - slobodan život".

Oni su uoči skupa naveli da "uz telesnu autonomiju, slobodu seksualnosti, kao i društveno i pravno priznanje rodnog identiteta, zahtevaju da se socijalna prava zasnivaju na potrebama pojedinke i pojedinca, a ne na formi porodice i zajednice u kojoj se živi", i da se zločini iz mržnje prema LGBTIQ osobama efikasno procesuiraju i kažnjavaju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track