MEDVED TERORIŠE CELO SELO! Meštani očajni: Decu više ne puštamo nigde!
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

U NEDELJU DANA DOLAZIO VIŠE PUTA

MEDVED TERORIŠE CELO SELO! Meštani očajni: Decu više ne puštamo nigde!

Hrvatska -

U jednom zaseoku u blizini Crikvenice u Hrvatskoj, meštane već danima posećuje medved.

"Jako se bojimo, pogotovo za decu, koju više ne puštamo nigde bez nadzora. U zadnjih nedelju dana medved je bio u nekoliko navrata. Komšinici je pre dva dana polomio trešnju u dvorištu, a nama je navratio na dečje igralište, gde je ostavio trag", prepričava majka četvoro dece Karmela Starčević koja s porodicom živi u zaseoku Bašunje Vele u Grižanima u blizini Crikvenice.

Dodaje kako je njen najstariji sin Ivan (14) početkom prošle nedelje imao bliski susret s velikom životnijim.

"Vraćao se kući puteljkom, kad se pred njim, na nekoliko metara, pojavio medved. Jako se prestrašio, ali je na sreću trezveno odreagovao, polako se okrenuo i vratio istim putem nazad. Odmah me je nazvao i pohrlila sam po njega autom", kaže zabrinuta mama Karmela.

Poslednjih godina ovakve posete medveda i divljih svinja sve su učestalije. U šumi, kažu, ima sve manje hrane i u potrazi za njom šumske životinje se spuštaju sve do mora.

"Uništavaju voćnjake i povrtnjake, više ništa ne može da se zasadi. Iskopavaju krompir, lome trešnje... A čujte, nas je malo ostalo u selu, od nekadašnjih tridesetak porodica sad nas tu stalno živi tek četiri. Niko više ništa ne obrađuje, sve je zaraslo, šuma je gusta, a ono malo što mi posadimo uglavnom uništi divljač. I lani su dolazile životinje, ali nikad ovako blizu", prepričava Karmela.

"Pri lovu lovci po zakonu ne smeju da mame medveda hranom, da ga love psima, niti da koriste oružje ako je reč o naseljenom mestu. Mi moramo jednostavno na njega da naletimo u šumi", kažu lovci, koji smatraju kako je i čovek kriv što divljač sve češće obilazi naselja.

Medvede, kažu, privlači hrana, tj. ostaci hrane koji se ostavljaju neadekvatno, izvan kontejnera i oko kuće. Iako je strah opravdan i normalno je da se stanovnici Bašunja boje, ova životinja će, zaključuju, napasti samo ako se oseti ugroženom ili ako se radi o medvedici s mladima.

(Kurir.rs/ 24sata.hr)

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

MEDVED MU SE VRZMAO oko kuće noćima. Jednostavnim trikom OTERAO GA ZAUVEK!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track