MRAČNA STRANA HRVATSKE POLICIJE: Pomagali balkanskom Eskobaru, ucenjivali ljude, štitili makroe! I to nije sve...
Foto: Printscreen Youtube

HRVATSKI MEDIJI OTKRIVAJU

MRAČNA STRANA HRVATSKE POLICIJE: Pomagali balkanskom Eskobaru, ucenjivali ljude, štitili makroe! I to nije sve...

Hrvatska -

Gledaj, matori, ne mogu nikako da ga lociram, a tip mi dođe pola miliona evra. Možeš li ti šta da učiniš po tom pitanju? Naravno, biće i neka nagrada... Ovako se nekako odvijao razgovor između Bojana M. i Dubravka S., policajca iz trešnjevačke VII. stanice, koji je živi dokaz da državni službenici s ovlašćenjem i oružjem nisu uvek inertni ili bez i trunke inicijative.

Naprotiv, Dubravko S. je vredno prionuo na posao i u januaru 2015. godine, mimo propisa, ušao u informacijski sistemn MUP te Bojanu M. dao lične podatke Paška K. Bojan M. je od detektiva tražio da mu osigura kontakt s Paškom K., koga je smatrao odgovornim za nestanak svojih 530.000 evra! Policajac je zato uputio Pašku K. službeni poziv za informativni razgovor 30. januara 2015. u službenim prostorijama VII. policijske stanice u Zagrebu. Kada je Paško K. došao policajac je o tome izvestio svoga kompanjona, a potom u skladu sa dogovorom odveo Paška K. u kafić kako bi omogućio Bojanu M. da se s njim sastane. Ali, Bojan M. nije penzioner, preprodavac povrća na pijaci ili neki sitni trgovac, piše hrvatski Ekspress.

On je čovek osuđivan zbog nedozvoljenog posedovanja, izrade i nabavljanja oružja, a na Županijskom sudu u Zagrebu optužen je da je sa Safetom Kalićem, veletrgovcem drogom kojeg zbog ogromnog bogatstva zovu i balkanski Eskobar, i Milanom G. početkom 2013. organizovao grupu koja je u Turskoj nabavila 700 kilograma heroina koji je nameravala da proda u zapadnoj Evropi!

Ali ovaj posao je propao jer je američka DEA pratila njihove poteze od početka. Safet Kalić Sajo uhapšen je u oktobru 2014., ali je i njegov čovek za vezu u Zagrebu, Bojan M., razotkriven u dilu sa zagrebačkim policajcem. Hrvatskoj javnosti ovaj crnogorski kralj heroina postao je poznat jer je na njegovoj svadbi 2001. pevala Severina.

Prema jednoj priči, za dve pesme platio joj je tadašnjih 50.000 nemačkih maraka, dok druga verzija kaže kako je za 30.000 maraka otpevala desetak pesama. O tom nastupu Severine dugo se šuškalo, ali dokaza nije bilo sve dok u javnost nije izašao snimak.

Ilustracija, foto: Printscreen Youtube

"Prvi put sam u Crnoj Gori i drago mi je što sam vas upoznala, sve vas, okupljene ovde", poručila je Seve s bine i poželela sreću mladencima.

Na svadbi je, osim niza kriminalaca, bilo i obaveštajaca... Kalić je na međunarodnoj poternici bio godinama, a tražili su ga zbog optužbe za pranje više miliona evra stečenih prodajom heroina u Nemačkoj. Uhvaćen je u Austriji, nakon čega mu je, kao i članovima njegove porodice, oduzeta imovina vredna više od 22 miliona evra. Tačnih podataka o tome koliko je zaista težak "kralj heroina" nema, ali činjenica je da je kapital stekao u prilično kratkom razdoblju. Naime, u Nemačku je otišao posle drugog razreda gimnazije, a u rodni grad se vratio krajem devedesetih prošlog veka. I to bogat.

Nakon Kalića uhapšeni su i ostali učesnici u lancu preprodavača droge. Neki su priznali nedela i nagodili se s tužilaštvom, a protiv Bojana M. podignuta je optužnica. A policajac Dubravko S., koji je dileru hteo da pomogne da dođe do svojih para organizujući lažni informativni razgovor, pa još čoveka isporučio kriminalcu, imao je još sličnih "poslovnih poduhvata". Zajedno s kolegom Fehimom G. je 2015. došao je na ideju da od preduzetnika Stipana Ivića (37), (u maju 2017. ubijen na zagrebačkoj pijaci Špansko), traže mito! Učinili su to nakon što im je jedan čovek prijavio da ga Stipan Ivić iznuđuje, uz pretnju i silu.

Policajci Dubravko S. i Fehim G. su potom nazvali Ivića pa mu ponudili da će za 5.000 evra, koristeći svoje poznanstvo u Policijskoj upravi zagrebačkoj, zaustaviti dalju istragu, a čoveka koji ga je prijavio nagovoriti da odustane od svega. Ali plan im se izjalovio, ali je i Ivić loše završio. U bivšeg boksera i vlasnika narodnjačkog kluba 7. maja je na zagrebačkoj pijaci Špansko pucao pasionirani ljubitelj folk muzike Mirko Marić, njegov dobar poznanik, koji se nakon toga predao policiji. Ivića je u tom trenutku policija sumnjičila za dve iznude u iznosu od po 20.000 evra, za koje su ga prijavili građani. Nakon nekoliko dana Ivić je preminuo od zadobivenih povreda.

Prošli mesec Dubravko S. i Fehim G., tad već bivši policajci, na Županijskom sudu u Zagrebu priznali su ova dva slučaja kao i još neke druge slučajeve zlouprabe položaja i s Uskokom se nagodili na godinu dana zatvora, koje im je zamenjeno radom za opšte dobro. I Bojan M., koji je tražio da mu namesti dužnika, nagodio se s Uskokom. Na sudu je priznao davanje mita te je dobio 10 meseci zatvora koje mu je zamenjeno radom za opšte dobro.

Još je jedan zagrebački policajac koristio istragu i ispitivanje da izvuče novac. Ivan Š. pozvao je na razgovor prevarantkinju Sanju P. Ona je prevarila jednu zagrebačku kompaniju za skoro 11.500 evra, a vlasnik kompanije bio je policajčev prijatelj.

"Ako mi predaš te pare, zaboravićemo na sve", rekao joj je, otprilike, policajac, suočivši je s činjenicom da je za taj iznos kupila televizore koje nikad nije platila.

Ivan Š. je ženu pozvao na informativni razgovor, uhapsio ju je, pa istog dana pustio na slobodu. Dok ju je "obrađivao", rekao joj je da bi zbog te prevare mogla završiti u zatvoru.

"Izbeći ćeš zatvor samo ako mi doneseš tih 11.500 evra."

Ilustracija, foto: Printscreen Youtube

Obećao joj je da tad neće proslediti prijavu. Na "dogovor" ju je podsećao i SMS-ovima. Napominjao joj je kako novac mora dati njemu i da se ne sme javljati oštećenoj kompaniji. Uskok je policajcu priredio zamku. Žena ga je prijavila, pa je policija označila 8.000 evra, koliko mu je prevarantkinja predala u kafiću. Ivan Š. tvrdio je kako je ona i njemu dugovala novac te kako je, kad se s njom našao, mislio da vraća taj njegov dug.

Ali čim mu je rekla da je to za njegovog prijatelja, krenuo je, tvrdi, prema stanici kako bi sačinio službenu belešku. Tamo nije stigao jer su ga na izlasku iz lokala zaskočile kolege. Šokantno zvuče i nagađanja da su korumpirani policajci povezani sa neverovatnom serijom paljenja automobila u Splitu i okolni (iako je sličnih slučajeva sve više i u Zagrebu, a u Omišu je prošle godine zapaljen auto i mladom policajcu koji je ušao u obračun s lokalnim dilerima).

Radeći reportažu o učestalim paljevinama automobila u Splitu i okolini u poslednjih godinu dana, novinar Globusa obratio se policiji.

"Napominjemo da se radi o kompleksnim istraživanjima i specifičnim kaznenim delima na štetu imovine, u kojima je, između ostalog, od izuzetnog značaja i saradnja s oštećenim osobama", odgovorili su mu u splitskoj policiji.

Ali čovek kojem je zapaljen terenac, a koji je želeo da ostane anoniman, smatra kako saradnja s policijom i nije "od izuzetnog značaja" jer, sumnja, iz policije nemilice cure informacije.

"Ma to su gluposti! Pa ja ne da sam sarađivao s njima nego policija sve zna, sve sam im dao na uvid. Problem je u tome što su očito iz njihovih redova informacije curile, jer kako je moguće da ja podnesem kaznenu prijavu protiv osobe koja me fizički napala i s kojom sam imao određenih imovinsko-pravnih problema, a da mi to isto veče, u roku od pola sata, izgori i vozilo i poslovne prostorije, i to na dve potpuno različite lokacije?! A ta osoba naglo ode na put u inostranstvo i tako sebi osigura alibi. Evo prošlo je više od pola godine od kada mi se to dogodilo, policija nije uspela ništa da dokaže, a ja i dalje svaki dan strepim, svaki dan se bojim za svoju decu i svaki dan gledam crnu mrlju od paljevine na mestu na kojem je auto bio parkiran. Uveren sam, da nisam podneo tad prijavu protiv te osobe, ni do čega ovog nikad ne bi došlo i ne bih preživljavao pakao koji preživljavamo i ja i moja porodica", izjadao se oštećeni Globusovom reporteru.

Nije siguran hoće li njegove sumnje ikad uspeti da dokaže, ali uprkos svemu i dalje veruje da će sistem jednog dana rešiti njegov slučaj. Cinici bi rekli kako je dobro da informacije cure, a ne teku u potocima. Da informacije cure iz policije, nije ništa novo. Početkom 90-ih kriminalci su došli na ideju kako relativno lako zaraditi lovu, koju bi potom kroz razne kombinacije reinvestirali. Ukrali bi skupi mercedes ili bmw te bi vlasniku ponudili da ga otkupi za, npr, 2.000 nemačkih maraka.

Sledilo je i upozorenje da krađu vozila i njihov razgovor nikako ne prijavljuje policiji. Onima koji nisu pristali na uslove bi, čim bi došli kući nakon što bi u policiji prijavili krađu, zazvonio telefon.

"Lepo smo vam rekli da ne idete na policiju. Ako želite auto nazad, sad je cena viša - 5.000 maraka."

Ilustracija, foto: Printscreen Youtube

Suđenje bivšem zagrebačkom inspektoru Mislavu Merkašu, koji je, umjesto da suzbija prostituciju, organizovao zaštitu makroa i prostitutki, nikako da počne. Do sada se dobar deo prostitutki i makroa nagodio s Uskokom. Mahom na blage kazne te povraćaj nezakonito stečenog novca, no Merkašu i nekolicini preostalih optuženika zbog proceduralnih razloga suđenje još gotovo da nije ni počelo.

Podsećamo, Uskok Merkaša tereti da je od kraja 2006. do 6. decembra 2012., kao inspektor zadužen za borbu protiv prostitucije, makroima odavao informacije o racijama, za što je prema optužnici uzeo 162.000 evra. Među optuženima su i njegova supruga, takođe policajka, makoi i prostitutke. Merkaš je godinama bio jedan od glavnih zagrebačkih inspektora zaduženih za suzbijanje prostitucije. Ali on je makroe unapred upozoravao o racijama štiteći od hapšenja njih i prostitutke.

Ubirao je, tvrdi Uskok, mesečnu naknadu u iznosu i do 1.000 eura, ali znao je i da sve to naplati besplatnim seksom. U šest godina korumpirani inspektor, kojeg su makroi koje je štitio prozvali "inspektor Prilika", ubrao i do 162.000 evra. U svemu mu je pomagala supruga, takođe zaposlena u MUP. Mesecima su se inspektori pitali kako im propada svaka ozbiljnija istraga usmerena protiv prostitucije te otkud cure informacije. Prisluškivanjem telefona iz Oglasnika došli su do neverovatnih saznanja. Prepoznali su poznati glas kolege.

"Jedinica je. Igrajte na jedinicu. Igrajte na sigurno", kratko bi im poručio Merkaš. Bila je to dogovorena šifra za: "Isključi mobilni i ne primaj pozive od klijenata", "pod nadzorom ste" ili "izvađen je tajni nalog sudije za prisluškivanje ovog broja".

Naravno, makroi bi nakon toga odmah isključili taj broj. Znali su reći prostitutkama da se "odmaraju" jer sledi racija.

Kad bi opasnost prošla, Merkaš bi ih nazvao i rekao: "Ne morate se više odmarati. Možete igrati na dvojku, sigurno je". To je značilo da se mogu vratiti na "posao". Kako se Merkaš ne bi previše izlagao, novac od makroa navodno je ubirala njegova supruga, a ona je znala i da ih upozori na racije. Takve usluge plaćalo mu je više makroa. Jedan je za zaštitu plaćao po 1.000 eura , dok nije zapao u probleme. Tad su mu počeli dva, tri puta mesečno slati devojke na besplatni seks. Uvek je, navodi se u optužnici, tražio bolje devojke i one koje su bile nove u poslu. Uglavnom su se sastajali u jednom hotelu u Novom Zagrebu.

Inače, na optuženičkoj klupi se tek nedavno našla i grupa policajaca, pa i onih elitnih iz PNUSKOK, optuženih da su za bagatelu prodavali informacije iz supertajnih istraga protiv moćnih preduzetnika, lobista, mafijaša.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Sramota! Direktorka Poreske uprave prima tri plate, 500.000 mesečno!

Kurir.rs/Express

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track