SVAKA ROBA IMA SVOG KUPCA: Hrvati izvoze mulj, slamu, lišće, vinski talog...
Foto: printscreen vesti-online.com

ništa se ne baca

SVAKA ROBA IMA SVOG KUPCA: Hrvati izvoze mulj, slamu, lišće, vinski talog...

Hrvatska -

Statistika pokazuje da samo 15 odsto hrvatskih preduzeća izvozi, ali ona istovremeno zapošljavaju 52 posto ukupnog broja zaposlenih u svim preduzećima, ostvaruju 66 odsto ukupnih prihoda od prodaje, a u razvoj ulažu čak 79 procenata ukupnih sredstava ulaganih u razvoj, piše Glas Slavonije.

"Mnogi će s nevericom reagovati na podatak da Hrvatska u Mađarsku izvozi - mulj! Da, zaista, pravi mulj, koji nastaje nakon obrade, odnosno prečišćavanja otpadnih voda. A odlaganje mulja, s obzirom na sve veći broj prečišćivača otpadnih voda, postaje problem", navodi se u tekstu.

Podatak o izvozu mulja, kako se dodaje, mogao se čuti na prošlonedeljnoj konferenciji o vodama u Zagrebu.

"Samo u našem glavnom gradu godišnje nastaje oko 50 hiljada tona mulja. Kompanija ovlašćena je za odlaganje mulja izvozi ga u dnevnim količinama od 100 do 200 tona, u Mađarsku, gde se mulj koristi za rekultivaciju starih rudarskih kopova gline i deponija pepela iz termoelektrana", piše u članku.

Iz Hrvatske komore, su Glasu Slavonije dostavili podatak da su, prema izveštaju o izvozu otpada Hrvatske agencije za okolinu i prirodu, 2015. godine iz Hrvatske izvezene 1.563 tone različitih muljeva, dakle ne samo onih od prečšćavanja vode.

Podaci Državnog zavoda za statistiku, koje je obradila HGK, pokazuju da Hrvatska izvozi i životinjska creva, bešike i želuce. Taj izvoz je 2015. godine iznosio 763 tone i vredeo je 4,6 miliona evra, a prošle godine (959 tona) 4,4 miliona evra.

"Izvozimo i ptičju kožu i druge ptičje delove. U 2015. godini u vrednosti od 994 evra, a 2016. taj izvoz beleži veliki pad, na 527 evra", navodi list.

Kako piše Glas Slavonije, Hrvatska izvozi i niz neobičnih biljnih proizvoda.

Tako je izvoz u kategoriji - lišće, granje, sveže, sušeno u 2015. doneo 266 hiljada evra, a prošle godine 220 hiljada. Sasvim solidne prihode donosi izvoz slame i pleve. Zanimljiv je i izvoz vinskog taloga ili vinskog kamena, i to pre dve godine u vrednosti od gotovo hiljadu evra", navodi Glas Slavonije i konstatuje da kada se pogledaju spomenuti izvozni proizvodi - može se samo još jednom zaključiti da svaka roba ima svog kupca.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI! EKSKLUZIVNO! Evo kako su Arkanove ubice pobegle iz Srbije, posle atentata!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track