PLENKOVIĆ O PRISLUŠKIVANJU HRVATSKIH ZVANIČNIKA: Ako je to istina, vrlo je loše
Foto: EPA

BIH PRISLUŠKUJE KOMŠIJE

PLENKOVIĆ O PRISLUŠKIVANJU HRVATSKIH ZVANIČNIKA: Ako je to istina, vrlo je loše

Hrvatska -

Hrvatski premijer Andrej Plenović rekao je u Njujorku, gde učestvuje u radu Generalne skupštine UN, da nema saznanja da bezbednosne službe BiH prisluškuju hrvatske zvaničnike i privrednike, te da bi bilo "jako loše" da je to istina.

Plenković je rekao da u ovom trenutku nema sva saznanja o toj temi, da se čuo s direktorom hrvatske Sigurnosno-obaveštajne agencije i da očekuje potpune informacije po povratku u Hrvatsku.

"Ali to da se prisluškuju hrvatski zvaničnike, to je jako loše u svakom slučaju ako je istina, ali to ćemo videti kad se vratim", rekao je hrvatski premijer novinarima, preneli su hrvatski mediji.

foto: Beta/Lana Silvar Dominic

Hrvatski nedeljnik Nacional u najnovijem broju obelodanio je da je na osnovu uvida u više tajnih izveštaja OSA-e došao do dokaza da ta služba "vodi specijalni rat protiv Hrvatske, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i spoljne politike vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH".

Plenković je rekao da zasad ne može da iznosi konačan stav o tome.

"Ne bih donosio nekakve definitivne sudove u ovom trenutku, tema je preosetljiva, a za mene je Bosna i Hercegovina kao država i najbliža i najbitnija i imamo veliki interes za dobre odnose i za Hrvate, koji su tamo konstitutivan narod. To sam pokazao od prvog dana mandata - sedam poseta Bosni i Hercegovini u manje od 11 meseci", rekao je Plenković i dodao da uvek ima na umu da je "previše toga što spaja dve države, a sve otvorene teme sigurno nisu nerešive".

Inače, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, dan nakon pisanja Nacionala, potvrdio da bezbednosne službe te države prisluškuju hrvatske zvaničnike i biznismene, istakavši da je to legitimno i da to čine sve zemlje jer na taj način štite svoje interese.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track