(VIDEO) TEROR IZ DUBINA NA JADRANU: Napadi velikih belih ajkula nisu retki kao što se misli!
Foto: Profimedia

drama

(VIDEO) TEROR IZ DUBINA NA JADRANU: Napadi velikih belih ajkula nisu retki kao što se misli!

Hrvatska -

Bitno je znati da u Jadranskom moru ima i velikih belih ajkula, i to dvadesetak vrsta koje žive tu. Iako se ne vidimo često, oni su tu, imaju važnost za more i ekosistem. Štaviše, biolozi smatraju kako će se usled klimatskih promena na Jadranu promeniti bioraznolikost pa će se nastaniti još vrsta.

Otkako se vode službene statistike, morski psi u Jadranskom moru ubili su 11 kupača, od čega je na hrvatskom delu Jadrana stradalo devetoro ljudi. Statistike vodi organizacija Šark Riserč Institut, a prema njima, prvi napad morskog psa na plivača u Jadranu dogodio se u Trstu davne 1868. godine. Sledeći napadi zabeleženi su 1907. godine u kod Krka i oko Hvara.

Napad se desio i 1934. godine kod Kraljevice, a u leto 1955. godine zabeležena su dva smrtna slučaja u jednom ljetu - jedan kod Budve i jedan u moru ispred Opatije. U septembru 1961. godine ajkula je opet napala, i to iznova u Opatiji, gde je stradao student iz Beograda.

1966. godine napadnut je i jedan kupača iz Češke u moru kod Bakra. 1971. godine u Istri stradao je poljski turista koji je iskrvario nakon što mu je odgrizen deo noge,a zadnji smrtni slučaj zabeležen je 1974. godine u Lokvi Rogoznici kod Omiša, kada je stradao 21-godišnji nemački turista.

Otada je zabeležen još samo napad na slovenačkog ronioca Damjana Peseka kod Visa 2008. godine, koji je preživeo napad.

Kurir.rs/100posto.hr

Foto: Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Nadali se krupnom ulovu, ali ne baš VELIKOJ BELOJ AJKULI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track