DETALJI KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV HRVATSKOG TAJKUNA: Od zloupotreba do falsifikata - evo šta se sve Todoriću stavlja na dušu
Foto: Reuters

SLOVENAČKI PORTAL OTKRIVA

DETALJI KRIVIČNE PRIJAVE PROTIV HRVATSKOG TAJKUNA: Od zloupotreba do falsifikata - evo šta se sve Todoriću stavlja na dušu

Hrvatska -

ZAGREB/LJUBLJANA - Objavljeni su detalji krivične prijave koju je zagrebačko Županijsko državno tužilaštvo podiglo protiv Ivice Todorića, a iz kojih proizlazi da je vlasnik Agrokora od 2006. do 2017. nezakonito prisvojio 173 miliona evra dobiti.

Na predlog zagrebačkog tužilaštva sud je već osigurao Todorićevu imovinu u Hrvatskoj, navodi slovenački portal Siol, koji je i objavio ove detalje.

Bivši prvi čovek Agrokora osumnjičen je za krivična dela zloupotrebe vlasti u poslovanju, kršenje knjigovodstvenih obveza i krivotvorenje dokumenata. Zamrznuto mu je 25 odsto udela u Kulmerovim dvorima, vili sa posedom na severu Zagreba, nekretnine u rodnom Ivanić Gradu, Kutini i Čazmi, udeo u hrvatskom poduzeću "Agrokor Projekti", kojim Todorić još kontroliše vlasništvo nad "Agrokorom", čija je nominalna vrednost 5,32 milijarde kuna (715 milijuna evra) i novac na računima u Adiko banci, Zagrebačkoj banci i Kreditnoj banci Zagreb.

foto: Reuters

Todorić je od 2006-2017. nezakonito prisvojio 173 miliona evra dobiti

Portal prenosi i niz nepravilnosti, novac koji je iz matičnog društva Grupe prenesen na povezane i nepovezane osobe prikazivan je u bilansu kao depozit, iako to nije bio. Istovremeno, Agrokor je, takođe, lažno objavljivao podatke o obavezama prema dobavljačima, dohodak od dividendi, dobiti i ostalih kategorija u bilansu.

Sve je od investitora i javnosti skriveno uz pomoć revizora iz revizorske kompanije "Bejker Tili Diskoriđa", koja je bilans i operativni izveštaj Grupe pripremala u suprotnosti sa međunarodnim računovodstvenim standardima. Time je Todorić prekršio zakonsku obavezu zaštite tuđih imovinskih interesa i pri tome je dobio nezakonitu prednost dok je istovremeno izazvao "ogromnu materijalnu štetu", navodi se u optužbi.

Todorić je takođe osumnjičen za nezakonite postupke u stotinama miliona evra vrednoj kupovini deonica "Agrokora", koje su bile u vlasništvu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Uspeo ga je uneti u svoju imovinu bez korištenja vlastitih sredstava, uz pomoć Mihe Glavića, direktora "AVT Internešenala", dugogodišnjeg dobavljača "Agrokora". On je za Todorića dogovorio izvore finansiranja od banaka, kojima je novac potom vraćen preko kompanija iz "Agrokor grupe". Time je "Agrokor" oštećen za stotinu miliona evra. "AVT Internešenal", distributer robe široke potrošnje, završio je u predstečajnoj nagodbi prošli mesec.

foto: EPA/Antonio Bat

Todorić je uz pomoć jednog od vlasnika Konzuma sklopio fiktivan ugovor i prebacio teret ličnih dugova na Investiko

U 2012. i 2013. godini, neposredno pre kupovine "Merkatora", Todorić je dug "Agrokora" "zatvorio" različitim manevrima. "Investko", koji je 2013. godine osnovao Miroslav Blažev, deveti najveći vlasnik "Konzuma", sklopio je ugovor o cesiji, koji je, prema istražiocima, bio fiktivan. Time je Todorić zapravo na Investko prebacio teret ličnih dugova prema Hipo Alpe-Adria-Banci, koja je prethodno imala hipoteku na Kulmerovim sudovima. Tim manevrom dobio je 16 miliona evra.

Valja napomenuti da se to dogodilo u vreme kada su austrijske vlasti već intenzivno istraživale kredite velikih klijenata Hipo Alpe-Adria-Banke, tako i Todorićeve.

Prijava otkriva zašto je "Agrokor" već dugo imao kompaniju "Agrokor AG" u Švajcarskoj. Direktor je bio Todorić, koji je preko nje upravljao raznim izvozno-uvoznim poslovima, ostavljajući proviziju na svom računu. Istovremeno, Todorić, kao prvi čovek "Agrokora", potpisao je u ime te firme ugovor kojim je švajcarskoj kompaniji pozajmio skoro 44 miliona evra. Deo tog novca završio je u Todorićevom džepu, jer su istražitelji pronašli podatke o povučenih gotovo šest miliona evra.

Tim novcem, koji je povlačio sa računa banaka UBS i Kredi Svis, Todorić je pokrivao razne troškove. Za lične potrebe i potrebe drugih članova porodice potrošio je najmanje 1,6 miliona evra, milion funti i 200.000 dolara.

Istražioci su takođe otkrili da nedostaje značajan deo poslovne dokumentacije švajcarske kompanije "Agrokor AG".

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track