HRVATSKE TINEJDŽERE RODITELJI NEMILOSRDNO FIZIČKI KAŽNJAVAJU: Većina ima jako loš izgovor za to
Foto: Profimedia

surova statistika

HRVATSKE TINEJDŽERE RODITELJI NEMILOSRDNO FIZIČKI KAŽNJAVAJU: Većina ima jako loš izgovor za to

Hrvatska -

Svakog četvrtog adolescenta u Hrvatskoj roditelji fizički kažnjavaju grubim štipanjem, čupanjem za kosu, šamarima ili udarcem po stražnjici, a svaki osmi dečak ili djevojka najmanje jednom je fizički zlostavljana u porodici - bilo da trpi udarac rukom ili šakom u glavu, predmetom ili nogom po delu tela.

Većina ispitanih roditelja priznaje da su udarili svoje jete jer je izgubilo samokontrolu (40 odsto). Sličan procenat navodi da ne znaju da je fizičko kažnjavanje deteta zakonom zabranjeno. Iako je fizičko kažnjavanje i zlostavljanje u Hrvatskoj u padu, istraživanja potvrđuju zabrinjavajući trend - roditelji više posežu za fizičkim kažnjavanjem i zlostavljanjem devojaka.

Drugi talas istraživanja sproveden je u martu i aprilu u pet županija i Gradu Zagrebu. Učestvovalo je 827 majki i 1099 adolescenata starosti od 15 i 16 godina. Novi rezultati mogu da se porede sa onima iz 2011. i 2013. i, prema rečima Marine Ajduković, redovne profesorke Pravnog fakulteta Univerziteta u Zagrebu, činjenica je da se fizičko kažnjavanje u Hrvatskoj smanjuje: 2011. godine 34 odsto 16-godišnjaka je doživelo je fizičko kažnjavanje, a 22 odsto zlostavljanje. Novi podaci pokazuju da je 23,4 odsto adolescenata doživelo je fizičko kažnjavanje, a 12,6 odsto zlostavljanje.

Uporedna istraživanja pokazuju da roditelji češće kažnjavaju dečake u dobi od 11 godina nego djevojčice. Kada se radi o deci starosti 13 godina nema razlike u kažnjavanju u odnosu na pol deteta, ali sa 16 godina roditelji više fizički kažnjavaju i značajno više zlostavljaju devojke.

Zbog činjenice da veliki broj roditelja ne zna da fizičkim kažnjavanjem krši zakon stručnjaci pokreću nove mere prevencije i edukacije roditelja kako bi se naučili da se bolje nose sa izazovima vaspitanja adolescenata.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track