POZIVAJU SE NA ZAKON GDE JE SRBIJA NAZVANA AGRESOROM: HRT se ogradila od svog novinara Aleksandra Stankovića
Foto: YT Printscreen

DIRNUO U OSINJAK

POZIVAJU SE NA ZAKON GDE JE SRBIJA NAZVANA AGRESOROM: HRT se ogradila od svog novinara Aleksandra Stankovića

Hrvatska -

ZAGREB - Hrvatska radiotelevizija (HRT) se saopštenjem ogradila od svog voditelja Aleksandra Stankovića, koji je u emisiji "Nedeljom u dva" 19. novembra nekoliko puta za oružane sukobe na tlu Hrvatske početkom 90-ih godina prošlog veka nazvao građanskim ratom.

HRT je saopštio da u "Deklaraciji o Domovinskom ratu" stoji da je na Hrvatsku "oružanu agresiju izvršila Srbija, Crna Gora i JNA s oružanom pobunom dela srpskoga stanovništva u Republici Hrvatskoj", te se ističe da su "temeljne vrednosti Domovinskoga rata prihvaćene od celog hrvatskog naroda i svih građana Republike Hrvatske".

Hrvatska radiotelevizija u saopštenju takođe ističe "kako su svi novinari i zaposleni u javnom medijskom servisu obavezni da objektivno i nepristrasno radei i poštju pozitivne zakonske propise Republike Hrvatske, a tako i one koji se odnose na Domovinski rat i stvaranje današnje slobodne, suverene i demokratske Republike Hrvatske".

Prethodno je Savez udruženja veterana hrvatskih gardijskih jedinica zatražio suspenziju Stankovića optužujući ga da je, kako smatraju, "povredio novinarski kodeks i Deklaraciju o domovinskom ratu".

U poslednjoj emisiji Nedeljom u 2, emitovanoj 19. novembra, Stankovićev gost je bio Predrag Mišić Peđa, Srbin koji je bio u hrvatskim jednicama u Vukovaru, koji se u emisiji prisećao tih ratnih dana. On je, kako navode hrvatski veterani, komentarisao aktuelne događaje i status hrvatskih veterana u društvu i u nekoliko navrata negirao da se u Hrvatskoj vodio građanski rat na čemu je Stanković insistirao, a što oni smatraju skandaloznim.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen YouTube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track