(VIDEO) HRVATSKI NOVINARI BRANE STANKOVIĆA:  Sramota, HRT umesto da zaštiti svog novinara, pridružio se progonu i linču!
Foto: YT Printscreen

BURA SE NE STIŠAVA

(VIDEO) HRVATSKI NOVINARI BRANE STANKOVIĆA: Sramota, HRT umesto da zaštiti svog novinara, pridružio se progonu i linču!

Hrvatska -

ZAGREB - Hrvatska javnost različito reaguje na zahtev ratnih vetera za smenu novinara HRT Aleksandra Stankovića, voditelja kultne emisije "Nedeljom u dva", i dok se njegova matična kuća ogradila od novinara zbog toga što je domovinski rat poistovetio sa građanskim, Društvo novinarima Hrvatske koje je osudilo tu reakciju hrvatskog javnog servisa.

Nakon što je Stanković u poslednjoj emisiji "Nedeljom u dva" veterana odbrane Vukovara Predraga Mišića pitao šta je to što mu smeta u izjavi da se u Hrvatskoj vodio gađanski rat, a potomu skladu sa novinarskom profesijom postavio i nekoliko potpitanja u kojima je ponudio protivargumente za tvrdnje sagovornika, usledila je masovna hajka desničarskih medija i braniteljskih udruženja na Stankovića.

Stankoviću je zamereno što se uopšte usudio da pita i sugeriše da se u Hrvatskoj devedesetih godina vodio i građanski rat. Stanković je prozivan i po nacionalnoj osnovi, i nivan "lošim Srbinom", "šljamom", "genocidnim provokatorom", čak mu je poručeno da zajedno sa "Pupovcem ode u Srbiju".

Zatraženo je da se Stankoviću odmah da otkaz na HRT-u. I umesto da zaštite svog novinara, HRT se pridružio progonu Stankovića. HRT se, kako navodi Index, odlučio da u centralnom Dnevniku pročita saopštenje kojim ograđuju od Stankovića.

"Krvožedna nacionalistička rulja tražila je Stankovićevu glavu, a HRT je odlučio da je u toj situaciji najbolje pripremiti za nju tacnu i pridruži se linču Stankovića. Ljudski i profesionalno, reč je o novom dnu HRT-a", navodi Index .

Dodaju da ono što su kao objašnjenje ponudili u svom saopštenju pokazuje da HRT nije samo odlučio da žrtvuje Stankovića na "oltaru domovine", nego i pluralizam mišljenja i slobodu govora u Hrvatskoj, temeljne demokratske vrednosti koje bi jedna javna televizija trebalo da utelotvori i brani, a ne, kako kažu, guši.

"Nema potrebe ikome u Hrvatskoj dokazivati da u njoj danas ne funkcionišu ni vladavina prava ni državna tela", zaključio je ovaj medij i dodaje da HRT defakto zagovara cenzuru kada je reč o raspravi o Domovinskom ratu i poziva se na tamo neku, kako navodi, bezvrednu deklaraciju, a nasuprot onome što piše u Ustavu.

Ako Ustav garantuje "slobodu mišljenja i izražavanja misli", a pritom ne postoji nikakav zakon koji bi nalagao da se o Domovinskom ratu mora javno govoriti na nekakav usko propisani način, onda je potpuno neproblematično tvrditi da je Domovinski rat bio i građanski rat, smatra Index.

Ukazuje da svi oni koji to žele da spreče ili koji se upuštaju u javni progon građana RH koji o Domovinskom govore kao građanskom ratu u suštini su oni koji ne poštuju Ustav RH.

Nakon što seu utorak HRT ogradila od izjava svog urednika Aleksandra Stankovića, kojeg je Sabor udruženja veterana hrvatskih gardijskih jedinica prozvao zbog provlačenja teze da se u Hrvatskoj vodio građanski rat, oglasilo se i Hrvatsko novinarsko društvo koje je osudilo reakciju HRT-a.

U krovnoj novinarskoj organizaciji kažu da je iz transkripta emisije jasno vidljivo šta je Stanković tačno izgovorio, ali da je s gostom raspravljao (i) o tome ima li Domovinski rat, zbog raznih specifičnosti, i elemente građanskog rata a povod je bio lična sudbina gosta.

Kurir.rs/Tanjug

Foto printscreen Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track