HRVATI NAJVIŠE PUŠE I PIJU U EU, A LEKARI BEŽE IZ ZEMLJE: Istraživanje Unije u kom se komšije nisu proslavile
Foto: Profimedia, Foto: Profimedia

IZVEŠTAJ EK

HRVATI NAJVIŠE PUŠE I PIJU U EU, A LEKARI BEŽE IZ ZEMLJE: Istraživanje Unije u kom se komšije nisu proslavile

Hrvatska -

Hrvatska sa 1.241 evrom po stanovniku i 7,4 odsto izdvajanja iz BDP je na dnu lestvice država Evropske unije po izdvajanjima za zdravstvo, ali uprkos tome svojim građanima pruža većinu usluga iz javnih finansija.

U izveštaju Evropske komisije o stanju zdravlja u EU stoji i da je izdvajanje od 1.241 eura po stanovniku četvrti najniži iznos u EU, a stopa od 7,4 odsto iz BDP znatno je niža od proseka EU od 9,9 odsto.

Komisija navodi kako je Hrvatska u poslednjih nekoliko godina pokrenula niz važnih zdravstvenih reformi za unapređenje sistema i povećanje fiskalne održivosti, ali one nisu bile sistemske, a neke su odbačene, pa je izražena i zabrinutost jer se čini da fiskalnoj održivosti prete veliki rizici u srednjoročnom periodu.

EK je upozorila i na nedostatak lekara i medicinskih sestara, posebno u ruralnim područjima i na ostrvima, zbog iseljavanja nakon pristupanja Hrvatske EU i malih plata, što dodatno umanjuje dostupnost zdravstvene zaštite pojedinih grupama stanovnika.

U osvrtu na stanje zdravlja, ističe se kako se u Hrvatskoj, u odnosu na 2000. godinu, očekivani životni vek pri rođenju produžio za oko tri godine i 2015. iznosio je 77,5 godina, ali je i dalje kraći od proseka EU, gdje prosečni životni vek iznosi 80,6 godina.

Hrvati najviše boluju i umiru od bolesti kardiovaskularnog sistema i raka koji su uzroci 76 odsto svih smrti.

U odnosu na prosek EU, hrvatska stopa smrtnosti od vaskularnih bolesti je dvostruko veća od proseka EU, dok su stope smrtnosti od karcinoma pluća, dojke i debelog creva među najvišima u EU.

EK u izveštaju zaključuje i da su stope pušenja i gojaznosti u Hrvatskoj više nego u brojnim drugim državama članicama EU.

U Hrvatskoj svakodnevno puši četvrtina građana, a posebno je problematičan podatak o 23 odsto hrvatskih petnaestogodišnjaka redovno puši, što je druga najviša stopa među zemljama EU i 1,5 puta viša od proseka EU.

Hrvatska je na vrhu liste EU po kozumiranju alkohola, s više od 12 litara po odrasloj osoba, a EU prosek je 10 litara.

Kurir.rs/ Fonet

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track