SVETSKI MEDIJI ZGROŽENI KOMEMORACIJOM PRALJKU: Hrvati odali počast osuđenom ratnom zločincu!
Foto: AP, Foto: AP

KRITIKE ZAGREBU

SVETSKI MEDIJI ZGROŽENI KOMEMORACIJOM PRALJKU: Hrvati odali počast osuđenom ratnom zločincu!

Hrvatska -

Vodeći strani mediji i agencije poput Vašington posta, Asošiejted presa i Agencije Frans pres pišu o jučerašnjoj komemoraciji za osuđenog ratnog zločinca u središtu Zagreba.

Tako američki Vašington post prenosi članak Asošijejted presa o komemoraciji Slobodanu Praljku pod naslovom "Hrvatski nacionalisti odali počast generalu osuđenom za ratne zločine". Na samom početku članka ističe se da su na komemoraciji hrvatskom generalu, koji se ubio ispijanjem otrova pošto mu je Haški sud potvrdio presudu za ratne zločine, bila i dva ministra aktuelne hrvatske vlade.

"Novi uzlet nacionalizma" Vašington post ističe kako su Praljkovi obožavaoci pristigli autobusima iz drugih hrvatskih gradova, ali i Bosne i Hercegovine i ispunili koncertnu dvoranu u glavnom gradu Hrvatske. Okupljanje koje je organizovalo udruženje hrvatskih generala demonstriralo je novi uzlet nacionalizma u najnovijoj članici Evropske unije, piše Vašington post. Dojče vele: Mnogi Hrvati smatraju Praljka ratnim herojem Nemački Dojče vele u svom izveštaju s komemoracije ističe kako je Praljkova smrt "naljutila mnoge Hrvate koji njega i ostalu petoricu osuđenih smatraju ratnim herojima". U proteklim nedeljama ljudi su širom Hrvatske i BiH ostavljali cveće i palili sveće na gradskim trgovima kako bi odali počast Praljku.

Dojče vele podseća da su zagrebački gradski autobusi juče besplatno razvozili Praljkove obožavaoce po gradu, ali i da su na komemoraciji Praljku bila prisutna dva vladina ministra, ali i niz visokih zvaničnika vladajućeg konzervativnog HDZ. Radio Slobodna Evropa: Hrvati odali počast osuđenom ratnom zločincu Radio Slobodna Evropa objavio je izveštaj s komemoracije Praljku pod naslovom "Hrvati odali počast osuđenom ratnom zločincu", u kom navodi kako se na komemoraciji bosansko-hercegovačkom Hrvatu osuđenom za ratne zločine pojavilo nekoliko hiljada ljudi. Radio Slobodna Evropa takođe ističe kako su se na komemoraciji pojavila dva ministra hrvatske vlade, pa podseća kako je hrvatski premijer Andrej Plenković prvobitno oštro osudio "duboku moralnu nepravdu" haške presude hercegovačkoj šestorki, da bi kasnije rekao da Hrvatska, kao članica UN i Evropske unije, poštuje presude Haškog suda.

Kurir.rs/ Index.hr

Foto: AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Evo ko je izneo šokantne tvrdnje da je radikal Spaho poslanicima podvodio prostitutke!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track