PLENKOVIĆ O ODNOSU EU PREMA HRVATSKOJ: Nismo im nesimpatični, mi smo NESTAŠKO
Foto: EPA, Foto: epa06121363

ZBOG ODNOSA SA KOMŠIJAMA

PLENKOVIĆ O ODNOSU EU PREMA HRVATSKOJ: Nismo im nesimpatični, mi smo NESTAŠKO

Hrvatska -

Premijer Hrvatske Andrej Plenković tvrdi da Hrvatska u očima Evrope nije nesimpatična, ali da postoji tendencija da bude etiketirana kao nekakav "nestaško".

Tako je Plenković odgovorio na pitanje novinara na tribini "Pres kluba Evropa", da li je Hrvatska u evropskim očima nesimpatična zbog nerešenih pitanja sa susedima.

"Ne bih rekao da smo nesimpatični. Ali postoje tendencije da se stavi nekakva etiketa da smo nekakav nestaško koji ima malo nešto sa Mađarima, malo nešto sa Slovencima, malo s BiH, malo sa Srbijom. Naša je politika - svoje poštujemo, čuvamo, tuđe ne diramo", odgovorio je Plenković. Dodao je da sve što Hrvatska želi jeste da se primenjuju ona načela od 25. juna 1991, katastarske granice, poštovanje međunarodnoga prava.

"Što više pokazujete svojim partnerima da ste spremni argumentirano, odvažno i civilizirano zauzimati se za svoje interese, to vas više cene. Ne vidim tu problem niti verodostojnosti niti uvažavanja, naprotiv", rekao je Plenković. Za sutra je u Zagrebu najavljen ranije odložen susret Plenković sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom. Tim povodom Plenković kaže da bivše republičke granice treba da budu i nekakav temelj u rešavanju graničnog spora sa Slovenijom. "Cerar sutra u Hrvatsku dolazi sa stavom da Hrvatska treba malo popustiti, napraviti određeni iskorak", rekao je hrvatski premijer.

Na pitanje koliko države članice unutar Unije razumeju složenost političke situacije u Bosni i Hercegovini, Plenković kaže: "Kako ko. Veliki akteri poput SAD, Nemačke, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Italije znaju više nego dovoljno". To su, pojašnjava, zemlje koje igraju sve moguće utakmice istovremeno, imaju snage za to. "Zemlje koje su blizu Bosni i Hercegovini - Hrvatska, Slovenija, Austrija Mađarska, Bugarska, Rumunija i Grčka takođe percipiraju događaje u BiH. Interes 'drugog prstena' i malo daljih zemalja za svakodnevne detalje u bilo kojoj od zemalja jugoistoka Evrope, uključivši Bosnu i Hercegovinu, puno je manji", kaže premijer.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track