NOVA ŠAMARČINA HRVATSKOJ: Nemačka biskupija zabranila mise u čast Praljka, hrvatski teolozi pošizeli!
Foto: AP, Printscreen Index.hr

ozbiljno upozorenje

NOVA ŠAMARČINA HRVATSKOJ: Nemačka biskupija zabranila mise u čast Praljka, hrvatski teolozi pošizeli!

Hrvatska -

Nemačka biskupija Rotenburg-Štutgard zabranila je hrvatskoj katoličkoj misiji koja deluje unutar biskupije održavanje mise zadužnice ili bilo kakve druge vrste komemoracije za osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka.

U dopisu od 5. decembra navodi se da “u hrvatskim katoličkim zajednicama Biskupije Rotenburg-Štutgard ne smeju da se održavaju nikakve komemoracije, ni svete mise za osuđenog ratnog zločinca Slobodana Praljka, osuđenog na Međunarodnom sudu za ratne zločine u Hagu. Nije na Vama, koji ste u službi Biskupije da dovodite u sumnju presudu Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu.” Crkveni zvaničnik je upozorio tamošnju Hrvatsku katoličku misiju da “ u prostorijama hrvatskih katoličkih zajednica tim povodom ne održavate nikakve komemoracije, ni svete mise, niti smeju da učestvuju u komemoracijama tog tipa.

"Hrvatske katoličke zajednice Biskupije Rotenburg-Štutgard su kao takve obvezane na striktnu neutralnost. Biskupijske prostorije , a ni Vi, kao biskupovi saradnici ne smete biti na raspolaganju ni za kakva političku propagandu”, stoji između ostalog dopisu.

O ozbiljnosti stava biskupije svedoči i to što se na kraju upozorava da ovo mora “striktno da se poštuje” i da će se kršenje ovod dopisa biti kažnjavano po kanonskom odnosno crkvenom pravu.

Da dopis katedralnog kanonika biskupije nije bio pucanj u prazno nego reakcija na bogosluženja u čast osuđenog ratnog zločinca Praljka, pokazuje i skandalozna reakcija koju su potpisala dvojica hrvatskih teologa Ante Periša i Ante Sesar.

Oni su biskupiji poslali otvoreno pismo koje su dostavili i hrvatskim desničarskim portalima, u kojem se zgražaju nad time što se zabranjuje služenje misa za jednog ratnog zločinca. Valjda su pomislili kako je i u Njemačkoj normalno nešto tako, kad se već u Hrvatskoj stalno služe mise za Antu Pavelića, piše portal Index.hr.

Kurir.rs/Index.hr

Foto AP, Printscreen Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track