(VIDEO) HRVAT KOME SU POKRALI VOĆNJAK OPET ŠOKIRA: Srećan sam što me je opelješio Robin Hud!
Foto: Fejsbuk

postao vitalni hit

(VIDEO) HRVAT KOME SU POKRALI VOĆNJAK OPET ŠOKIRA: Srećan sam što me je opelješio Robin Hud!

Hrvatska -

Hrvatska poljoprivreda dobila je novu zvezdu. Tvrtko Gačić Vinkov dobio je juče onih famoznih vorholovskih 15 minuta slave, ali za razliku od velike većine viralnih junaka, ovaj čovek itekako zaslužuje vašu pažnju.

On stoji iza OPG-a "Tvrtko" iz Strizivojne, "porodičnog imanja na kojem se rasturamo Prirodom i ekološkim uzgojem", kako glasi njihov slogan.

Preksinoć su "pod okriljem noći" njegovo imanje poharali lopovi i ukrali sadnice jabuka, a umesto da kuka i optužuje, Gačić im je preko društvenih mreža poslao pojašnjenje koje su tačno sorte ukrali i poručio im da mu idući put "pokucaju, pa će im dati voće".

Hrvatski mediji su nazvali Gačića a on im je odmah bacio opasku da su uz jučerašnji tekst mogli da stave bolju sliku.

"Ta je nastala posle dva dana rada po kiši, sad izaberite neku bolju", rekao je on. Na pitanje kako to da se tako dobro nosi sa gubitkom sadnica, odgovara:

"Ma, nirvana... Pre bih bio dosta živčan, a sad vidim da nema smisla", kaže nam Gačić i okreće na šalu.

"Ja neću propasti zbog 15-20 stabala, a ako to nekog drugog obraduje, tim bolje. Ja to gledam skoro kao na neki "robinhudovski" čin. Neko će posaditi tu voćku, deca će da se penju po stablu, neko će da uživa u plodovima, a biljka će proizvoditi kiseonik", dodaje optimistično.

Druga stvar bi bila da je lopov bio preprodavac.

"Da je neki preprodavac, taj bi pazio što uzima. Ovaj je uzimao slučajnim odabirom. A da je pravi lopov, uzeo bi pumpu za navodnjavanje i solarne panele, a ne voćke", pojašnjava on.

S obzirom da nam prognozeri najavljuju "minuse" i mraz, pitamo ga da li se boji vremenskih (ne)prilika više od lopova.

"I da i ne. S obzirom da voćke još nisu propupale, nadam se da neće biti štete, a možda im bude i koristilo. Kod nas nije bilo previše štete ni kad su bili oni zadnji strašni mrazovi. Možda je do mikroklime, ne znam", opet će okrenuti na pozitivu.

Pitamo ga i to kako da se odlučio za voćarstvo, a ne ratarstvo, s obzirom da je Slavonija daleko poznatija po potonjem.

"To je istina, ali u zadnje vrijeme se i kod nas sadi dosta voćaka. Iako je više posla oko voćaka nego u ratarstvu, ja više naginjem voćarstvu. Ma, voćka vam je kao ljudsko biće. Svaku voćku morate negovati poput malog deteta, čekati da naraste... Zbog toga ih obožavam, iako je to malo dugotrajniji proces", pojašnjava nam.

Kao pravi Slavonac proizvodi i rakiju, no ona nije razlog optimizma.

"Dok radim, uvek imam slušalice. Nekad sam znao slušati motivacione govore. Sad mi više to možda i ne treba, osvestio sam neke stvari. Kad napravite posao u voćnjaku, ma koliko on bio težak, osećate se kao pobednik.

Pa kažete sebi: "Idemo sutra da pobedimo nešto drugo". Sve su to sitne male pobede koje slažemo iza sebe. Volio bih kad bi svako od nas osvestio u glavi da smo svi voskovođe našeg života i kad nas "opizdi" neka glupost, kao ova da vam netko pokrade voćke, shvatite da nema smisla uzrujavati se. A rakija? Igramo se s voćnim rakijama, malo eksperimentiramo, ali nismo neki preterani konzumenti".

Kurir.rs/100posto.hr

Foto: Printskrin Fejsbuk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja