DA LI JE OVO MOGUĆE ADVOKAT ANTE GOTOVINE Hrvatska da 28. 9. proglasi danom sećanja na stradale Srbe

Zagreb da prizna srpske žrtve u Oluji

DA LI JE OVO MOGUĆE ADVOKAT ANTE GOTOVINE Hrvatska da 28. 9. proglasi danom sećanja na stradale Srbe

Hrvatska -
Toga dana 1995. u selu Varivode ubijeno je devet meštana srpske nacionalnosti, što se ne sme zaboraviti, kaže Luka Mišetić

ZAGREB - Pravni zastupnik Ante Gotovine pred Haškim sudom, advokat Luka Mišetić, predložio je da Hrvatska 28. septembra oda počast stradalim građanima srpske nacionalnosti, piše zagrebački Jutarnji list.

Kako prenosi RTS, on je, povodom 20.godišnjice Oluje, izneo predlog da se 28. septembar obeležava kao dan sećanja na žrtve zločina počinjenih posle te vojno-policijske akcije. Dan 28. septembar nije odabrao slučajno – tog dana 1995, gotovo dva meseca posle Oluje, u selu Varivode ubijeno je devet meštana srpske nacionalnosti, od kojih je najstariji imao 84, a najmlađi 55 godina.

Luka Mišetić (Foto: Printskrin Youtube)
Luka Mišetić (Foto: Printskrin Youtube)

Mišetić smatra da bi na taj način hrvatski državni vrh konačno odao počast srpskim žrtvama, pa bi prestale tenzije kojima je obeležena svaka proslava Oluje, odnosno optužbe Srbije, ali i predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj da je nedopustivo slaviti Oluju, jer su nakon nje počinjeni zločini za koje niko nije odgovarao.

"Treba nam da hrvatski vrh prizna bol koju Srbi osećaju zbog zločina počinjenih nakon operacije Oluja. Možda bi 28. septembar, godišnjica ubistva u Varivodama, bio primeren dan za to. Ali ne 5. avgust jer to je dan kad slavimo oslobođenje zemlje od zlog političkog projekta, dan kad izražavamo zahvalnost onima koji su Hrvatsku odveli u pobedu", poručio je Mišetić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track