STIŽE KLIMATSKA GODZILA: Hrvatska obala biće potopljena zbog El Ninja

Jadran očekuje veliko nevreme

STIŽE KLIMATSKA GODZILA: Hrvatska obala biće potopljena zbog El Ninja

Hrvatska -
Ukoliko se ostvare američke prognoze bujice će zahvatiti Italiju, Albaniju, Srbiju, Hrvatsku, Makedoniju, Grčku i Bugarsku.

Vremenski fenomen "El Ninjo", koji bi prema predviđanjima meterologa mogao da izazove velike poplave ali i suše, zakačiće i Balkan, a hrvatski mediji tvrde da će se naročito odraziti na njihovu obalu.

U to se uklapa i najava američkih i hrvatskih meteorologa po kojima susednu zemlju čeka kišna i topla jesen, novembar neće biti hladan, a velike padavine mogle bi "potopiti" deo hrvatskog priobalja.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Naime, američka privatna meteorološka služba "Akuveter" objavila je prognoze za predstojeće jesenje i zimske mesece, koji će biti u znaku kiša i temperatura iznad proseka za ta godišnja doba. Amerikanci su posebno zanimljive informacije dali za Sredozemlje.- Većinom nestabilni period nastaviće se od septembra do novembra u južnoj Evropi. Ovakva situacija doneće iznadprosečnu kišnu jesen Italiji i južnim delovima Balkana, a količina padavina će biti i na Iberskim poluostrvu - kaže Alan Repert, američki meteorolog iz "Akuvetera".

Jesenje kiše i oluje kretaće se od Portugala i Španije, preko Italije sve do Balkana, pogotovo na području Jadrana i Like.- Najviše Padavina očekuje se nad Apeninima, Dinaridima i južnim padinama Alpa, a upravo bi to područje moglo imati najviše problema sa vremenskim neprilikama, istakao je Rois.

Foto: Beta
Foto: Beta

Ukoliko se ova prognoza ostvari, velike kiše mogle bi izazvati bujice i poplave u Italiji, ali i na delu Balkana, u Albaniji, na Kosovu, u Srbiji, Makedoniji, Grčkoj i Bugarskoj.

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod tvrdi da će septembar, oktobar i novembar biti topli i da će temperatura biti viša od prosečne.

Padavine će verovatno u tom periodu biti uglavnom oko proseka, ali se više kiše može očekivati na Jadranu i okolini.

Inače, leto u Hrvatskoj je ove godine bilo toplo sa čak 46 dana u kojima su temperature prelazile 30 stepeni, a očigledno je će jesen i zima biti toplije, što ide u prilog tezi o klimatskim promenama i globalnom zagrevanju kao direktnoj posledici tih promena.

(Slobodnadalmacija.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track