GROBARI ŠOKIRALI SUDIJU: Uzimanje zlata sa pokojnika i iz grobova nije krađa!
Foto: Kurir

Morbidno

GROBARI ŠOKIRALI SUDIJU: Uzimanje zlata sa pokojnika i iz grobova nije krađa!

Hrvatska -
Nismo ni lopovi ni kriminalci, to su bile stvari koje smo našli u zemlji i koje su – ničije, rekao je Branislav Rašković, prvooptuženi među 14 grobara i nosača mrtvih iz osječkog gradskog preduzeća Ukop koji se terete zakrađu zlatnog nakita, zlatnih zuba, zlatnih navlaka iz grobova i s pokojnika, kao i satova i novca

OSJEK - Istina je samo da je u mom stanu pronađena vrećica sa zlatnim zubnim navlakama i mostovima, koje sam čuvao za sebe otkupljujući ga od svojih kolega. Zlato nisam odvajao od zuba ili proteza. Želim da naglasim da grobove nikada nisam otvarao bez radnog naloga, a starije kolege grobari su mi po dolasku na posao 1993. godine sugerisali da pronalazak zlata u grobovima nije krađa. Ni u pravilniku Ukopa nema objašnjenja što uraditi u takvim slučajevima - rekao je Branislav Rašković.

On je tvrdio i da je zlato koje je policija pronašla u stanu prikupio u prve četiri godine rada u Ukopu, od 1993. do 1997. godine, dok se na video snimku razgovora s policijskim istražiteljima čuje da je to radio sve do pre dve i po godine dok nije uhapšen.

On se požalio sudiji Mirku Ljubičiću da je novac koji mu je policija oduzela u stanu "njegova životna ušteđevina koja ne potiče od trgovine zlatom".

Opisujući način na koji su prisvajali pronađeno zlato, Branislav je rekao da im se često događa da kopajući grobove "zakače posmrtne ostatke pa se izvali lobanja".

- Pogledmo ima li šta u njoj i ako ima neki zlatni zub izvadi se prstima, a ostaci se vrate nazad. To je najčešće sve istrulilo, pa nije problem podići poklopac i uzeti šta ima. Zubi nekad u tom slučaju i sami ispadnu - ispričao je Branislav.

I drugooptuženi Romano Rusan je takože tvrdio da je iskaz policijskim istražiteljima dao pod prinudom, jer su mu, tvrdi, pretili da će ga zadržati duže od tri dana u pritvoru i da će u tom slučaju izgubiti posao.

- Ne osporavam da sam nalazio zlato, ali nikada nisam otvarao grobna mesta bez radnog naloga. Kad mi se prvi put dogodilo da sam našao zlato, starije kolege grobari su mi rekle da je to ničije i da ga mogu zadržati. Znate, svi mi koji radimo poslove grobara i nosača pokojnika nemamo neke škole. Direktori, koji su s fakultetima, trebali su da nam kažu šta da radimo u takvim situacijama. Ako oni to nisu znali, kako ćemo onda mi?! Ovako, mi smo ispali žrtveni jaganjci - rekao je Rusan dodajući da je najviše odjednom pronašao 20 grama zlata u jednom grobu na Aninom groblju.

On je to zlato odneo u otkupnu stanicu i prodao ga za 4000 kuna (oko 500 evra), a dobijeni novac je podelio ravnomerno na četiri dela sa svojim kolegama s kojima je tada bio na groblju. U četiri godine, rekao je, pronašao je zlato u 20 grobova.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track