HRVATI OJADILI SLOVENCE ZA MILIONE EVRA Milanović: Kad god se zakače sa nama oni izgube!
Foto: Ap, Roiters

Slučaj Krško

HRVATI OJADILI SLOVENCE ZA MILIONE EVRA Milanović: Kad god se zakače sa nama oni izgube!

Hrvatska -
ZAGREB - Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je da je neprijatno iznenađen presudom Međunarodnog centra za rešavanje investicijskih sporova (ICSID) koji je presudio da Slovenija mora da plati više od 40 miliona evra Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) za neisporučivanje struje iz nuklearke Krško

"Kad god se zakače sa nama na kraju izgube. Nama je konkretno najdraža bila Ljubljanska banka. Tu se zaista radilo o otimačini privatne imovine hiljadama naših ljudi. Na kraju je presudio Sud za ljudska prava. To je pravda. Spora, ali dostižna", rekao je Hrvatski premijer Zoran Milanović komentarišući presudu u slučaju Krško.

ICSID, sa sedištem u Vašingtonu doneo je 17. decembra 2015. godine presudu prema kojoj Republika Slovenija mora da isplati HEP-u više od 40 miliona evra za neisporučenu električnu energiju iz Nuklearne elektrane Krško za period od 1. jula 2002. pa do 19. aprila 2003. godine.

"Ova odluka me je neprijatno iznenadila, jer se radi o velikoj sumi i to će teško opteretiti naš budžet", rekao je Cerar, ali je naglasio da je reč o sporu iz vremena prethodnih vlada koje je došlo na naplatu sadašnjoj vladajućoj garnituri.

"I ovaj slučaj dokazuje da smo u prošlosti često postupali nepromišljeno i da više to ne bismo smeli jer neodgovornim potezima opterećujemo buduće generacije", rekao je je Cerar.

Cerar presudu ne dovodi u pitanje, već traži rešenje zajedno s ministrom finansija Dušanom Mramorom. Prema Cerarovim rečima, iz prošlosti se akumuliralo mnogo stvari koje opterećuju njegovu vladu, a s njima se treba suočiti i prebroditi ih.

(jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track