HRVATI PUSTILI 2.000 MIGRANATA U MAĐARSKU: Pronašli novi ilegalni prelaz
Foto: Dragana Udovičić

Migranti ne odustaju

HRVATI PUSTILI 2.000 MIGRANATA U MAĐARSKU: Pronašli novi ilegalni prelaz

Hrvatska -
Policija pomogla izbeglicama da ilegalno uđu na mađarsku teritoriju

KOPRIVNICA - Više od 2.000 izbeglica je ilegalnim prelazom kod Botova, tokom protekle noći, ušlo u Mađarsku, uz pomoć policije iz Koprivničko-križevačke županije, nakon što ih je dan ranije na istom prelazu ušlo još 4.000.

Time je ilegalni prelaz kod Botova postao jedan od najčešće korišćenih u aktuelnoj izbegličkoj krizi, prenela je agencija Hina.

Prvo je u dva sata ujutro u Botovo stigao voz sa 11 vagona u kojima je bilo nešto više od 1.000 izbeglica i migranata, a zatim je u pet i sedam sati stiglo još 20 autobusa sa oko 1.000 ljudi.

Foto Dragana Udovičić

Prema najnovijim informacijama sa terena, u Tovarniku se puni još jedan voz sa izbeglicama i očekuje se da će tokom dana krenuti za Botovo.

Svim izbeglicama koje prolaze vozom ili autobusima kroz Koprivnicu do Botova pomažu policajci, lekari, volonteri Crvenog krsta, dobrovoljci i profesionalni vatrogasci i građani.

Daju im hranu i vodu, a najmlađima i slatkiše. Među izbeglicama je i dalje mnogo bolesnih i povređenih od puta dugog i do 40 dana, a iscrpljeni su svi.

Foto Dragana Udovičić
Foto Dragana Udovičić

Najviše ih je iz Sirije i Iraka, a ima ih i iz Afganistana, Bangladeša, Pakistana i čak iz Afrike, navodi hrvatska agencija. Istovremeno je u Sloveniju do sada prešlo više od 2.000 izbeglica i migranata, od čega skoro 1.000 u poslednja 24 sata, objavila je jutros slovenčka policija.

Oko 400 njih koji su noć proveli pred granicom blizu graničnog prelaza Bregana, bi po poslednjim informacijama, trebalo da budu prebačeni u slovenačke prihvatne centre tokom dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track