HRVATSKA OČEKUJE IZBEGLICE: Formiraju i prvi prihvatni centar
Foto: Beta AP

Prelivanje izbegličke krize

HRVATSKA OČEKUJE IZBEGLICE: Formiraju i prvi prihvatni centar

Hrvatska -
Mediji tvrde da je Hrvatska spremna da zbrine 3.200 osoba u prvom talasu

Nakon zatvaranja granice između Mađarske i Srbije, Hrvatski mediji i zvaničnici očekuju da će se izbeglička kriza preliti i na njihovu zemlju.

Hrvatska radio televizija objavila je da, ukoliko izbeglice krenu ka Hrvatskoj, već postoji i plan da glavni prihvatni centar bude u Tovarniku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi da je spremno za obradu podataka i prihvat, dok je hrvatski Crveni krst već imao kontakta s izbeglicama koje se nalaze u Srbiji, Makedoniji i Mađarskoj, pa tvrde da znaju šta im je činiti.

Mediji tvrde da je Hrvatska spremna da zbrine 3.200 osoba, a očekuje se da će biti samo tranzitna zemlja.

Inače, načelnik Uprave za granicu MUP-a Zlatko Sokolar je za Hrvatski radio rekao da postoji mogućnost da se talas izbeglica prelije ka toj zemlji, iako je trenutno na granici sa Srbijom mirno i nema pokušaja ilegalnog prelaska.

Sokolar je rekao da će izbeglice koje uđu u Hrvatsku biti registrovane, pružiće im se potrebna pomoć i smeštaj.

- Svaki stranac ima pravo da zatraži međunarodnu zaštitu. Ako se radi o ranjivoj skupini, imamo obvezu da ih odvedemo u prihvatilište za tražitelje azila. Nakon prve obrade postoji mogućnost alternativnog smeštaja, a o tome se može pregovarati s institucijama koje mogu ponuditi adekvatan smeštaj - objasnio je Sokolar.

Ipak, Tea Vidović iz Centra mirovnih studija rekla je da su institucije tvrdile da su spremne i da imaju plan, međutim taj plan nije javan, a sa njim će javnost tek biti upoznata. Ipak, ona smatra da institucije nisu dovoljno usklađene u vezi sa načinom kako će se brinuti za migrante.

- Pozivali smo međunarodne organizacije da otvore siguran prolaz prema Evropskoj uniji i tu zatraže azil - istaknula je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track