HRVATSKA U ŠOKU: U HDZ-u se tajno pripremaju za vanredne izbore 9. jula
Foto: Reuters

Politička računica

HRVATSKA U ŠOKU: U HDZ-u se tajno pripremaju za vanredne izbore 9. jula

Hrvatska -

ZAGREB - Sve je više prpadnika vladajuće HDZ koji smatraju da bi vanredni izbori u julu bili najidelanija opcija i za tu stranku i za premjera Andreja Plenkovića, za koje se, u slučaju da ih bude, u stranci već sprovode tajne pripreme, piše portral Dnevno.hr.

U HDZ-u , naime, smatraju da je to posebno važno posle izvanrednih rezultata koje je, kako kažu, stranka postigla u prvom krugu lokalnih izbora.

Za njih je saborska većina, koja bi bila skrpljena na, kako navode, nemoralnim ponudama i potražnjama ne bi dugo trajala, a kad bi se raspala, Plenković bi se našao u istoj situaciji kao i njegov stranački prethodnik (Tomislav) Karamarko. Međutim, takav scenario zasigurno neće dopustiti "lukavi dvojac najbližih Plenkovićevih saradnika - Davor Božinović i Vladimir Šeks".

Plenkovićev oslonac: Davor Božinović i Vladimir Šeks (Foto: Printscreen YouTube)
Plenkovićev oslonac: Davor Božinović i Vladimir Šeks (Foto: Printscreen YouTube)

Plenković, premijer i predsednik HDZ-a, još u izbornoj noći posle prvog kruga lokalnih izbora, kada je bilo jasno da je HDZ postigao fascinantan rezultat u većini županija, gradova i opština, izuzimajući izborni kolaps u Zagrebu, bio je mnogo bliži ideji o izlasku na vanredne parlamentarne izbore, i to najverovatnije već 9. jula, nego mogućnosti da se hvata u koštac s neizvesnostima novog presalagavanja ili, kako on to naziva, rekonfigurisanja većine u Saboru, tvrdi izvor portala iz vrha stranke.

Ta svoja najnovija razmišljanja, kako se navodi, Plenković je odmah podelio s Davorom Božinovićem i neizbežnim Vladimirom Šeksom, koji su ga, po tvrdnjama istog izvora, odmah podržali i već započeli tajne pripreme u slučaju raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora. I premda su se neki vodeći mediji ovih dana raspisali da će Plenković pre rasprave o eventualnim izborima najpre sagledati da li na svojoj strani može da zadrži 76 poslanika koji su izglasali Gordana Jandrokovića za novog šefa Sabora, i da li može da pridobije još dva ili tri dodatna poslanika da bi mirnije spavao, izvor tvrdi da je to propitkivanje ima li ili ne 76 ruku samo deo njegove strategije i političkog folklora pred objavljivanje konačne odluke o raspisivanju vanrednih izbora.

Jedna struja u HDZ nije za novo
Jedna struja u HDZ nije za novo

Iako u HDZ-u ima značajn broj onih koji smatraju da novi izbori nisu rešenje jer HDZ, kao i nijedna druga stranka, sama ne može da ima apsolutnu većinu u Saboru, mnogo je i onih koji misle suprotno. Oni tvrde da HDZ posle odličnog rezultata u prvom krugu lokalnih izbora, a uvereni su da će taj rezultat biti još bolji posle drugog kruga, ne treba da beži od novih izbora, jer bi, tvrde, opet bio relativni pobednik. Zato nisu za novo "preslaganja", zbog kog bi se Plenković našao u nezgodnom položaju i mogao bi da doživi Karamarkovu sudbinu.

Neimenovani izvor: Ako Plenković želi novu većinu u Saboru, on bi već sada morao da ima nove kandidate za ministre (Foto: Printscreen YouTube)
Neimenovani izvor: Ako Plenković želi novu većinu u Saboru, on bi već sada morao da ima nove kandidate za ministre (Foto: Printscreen YouTube)

"Dakle, ako Plenković želi novu većinu u Saboru, on bi već sada morao da ima nove kandidate za ministre, jer oni od kojih traži podršku moraju da znaju koga bi to tačno podržali", navodi portal pozivajući se na stranačke izvore, koji kažu da bi Plenković morao da razgovara i sa mnogim poslanicima, a svi oni bi imali zahteve koje bi trebalo zadovoljiti.

"Stoga on smatra da tu nikakve dileme ne bi smelo da bude. Naime, izbori u julu bili bi idealni jer bi HDZ na birališta izišao na krilima uspeha postignutog na lokalnim izborima i, u skladu s tim, mogao bi da osvoji i nekoliko novih mandata. U tom slučaju i Plenković bi daleko mirnije mogao da ide i na unutarsatranačke izbore, kako bi konano postavio svoje ljude u rukovodstvo stranke", navodi se. Najzad, dodaje se, Plenkoviću je u interesu da se vanredni izbori održe što brže, pre nego li SDP smeni nesposobnog Bernardića, koji je rejting stranke srozao na najniže moguće grane.

(Dnevno)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kojeg Crnogorca su Rusi vratili sa aerodroma iz Moskve u Tivat?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track