HRVATSKI SPAJDERMEN ŠOKIRAO ITALIJU: Ubio starca pa se častio njegovim platnim karticama
Foto: Printscreen Youtube

Težak zločin

HRVATSKI SPAJDERMEN ŠOKIRAO ITALIJU: Ubio starca pa se častio njegovim platnim karticama

Hrvatska -
Ubica Ivan Pajdek (51) s dvojicom mladića zverski mučio žrtvu, a potom pobegao u Slovačku gde je policiji rekao da samo hoće da se pomiri s devojkom

Dalmatinac Ivan Pajdek (51), koji je tokom rata napustio Hrvatsku, već godinama pravi probleme policiji širom Evrope.Međutim, za razliku od dosadašnjih delikata u kojima je samo provaljivao i krao desetine hiljada evra, njegov poslednjih zločin šokirao je celu Italiju, piše Jutarnji list.

On se tereti da je regrutovao dvojicu mladića, Patrika Rusa (19) i Kostantina Fitija (22), sa kojima je 9. septembra pretukao i iz koristoljublja ubio italijanskog penzionera Pjerluiđija Tartariju (73). Nakon što su ubili nesrećnog čoveka, trojica kriminalaca su njegove bankovne kartice počeli da “peglaju” po trgovačkim centrima.

Beživotno telo starca otkriveno je 18 dana nakon okrutnog ubistva u napuštenoj straćari u šumi udaljenoj kilometar od zatvora u Ferari. Ubijenom su bile vezane ruke i noge, a telo je bilo u raspadajućem stanju.I dok su Pajdekovi šegrti uhvaćeni u Italiji zbog vlastite nepažnje, njihovog šefa su policajci pronašli prošlog vikenda u Slovačkoj gde se sakrio kod bivše devojke.

- Nisam ja osoba koju tražite. Ja sam Slovak i tu sam već neko vreme jer pokušavam da se pomirim s devojkom - rekao je Pajdek u subotu popodne slovačkim policajcima koji su pokucali na vrata stana njegove drage. Ali nije uspeo da ih prevari. Znali su sve njegove lažne identitete pa su mu rekli da se mora suočiti sa zločinom nad penzionisanim italijanskim električarem. Pajdeka je oblio znoj i trenutno čeka izručenje Italiji.

Patrik Ruso je istražiteljima, u cilju da umanji vlastitu odgovornost, ispričao da penzionera nisu oni ubili: “Bio je živ kad smo ga tamo ostavili. Zapomagao je. Nismo baš bili toliko zli”, rekao je on.

Kobne večeri 9. septembra, kada se vratio kući, Tartarija nije ni slutio da će ga dočekati. Tukli su ga šakama, nogama i letvom pritom tražeći novac, zlato i kartice. Sef u kojem je bilo pravo malo bogatstvo nisu pronašli, a uznemireni činjenicom da plen nije velik, vezali su ga i ugurali u prtljažnik njegovog vozila kojim su se odvezli do groblja. Vozilo je imalo probušene gume i uništenu prednju karoseriju. Izmučeno telo s višestrukim prelomima ubacili su u svoj auto pa ga izbacili u napuštenom predelu. Za nagradu su otišli da se počaste na račun mrtvog čoveka u trgovačke centre i na bankomate.

Dva dana kasnije žrtvin brat Marko prijavio je nestanak. Banda je danima po Ferari posmatrala reakcije na nestanak. Pajdek je napustio grad 20. septembra zajedno s Patrikom Rusom. Krenuli su u Udine, gde su nameravali da ostanu duže vreme. Plan im je propao dok su provaljivali jedan automobil jer su ih videli prolaznici.

Za razliku od Pajdeka, koji je pobjegao u Slovačku, Ruso je krenuo preko Tarvisia za Mađarsku, ali se iznenada vratio u Italiju, gde je uhvaćen na železničkoj stanici u Padovi. Klupko je počelo da se odmotava pa je ubrzo uhapšen i Fiti kojem, takođe, nije puno trebalo da oda glavnog šefa.Inače, u svetu kriminala Pajdek je postao poznat pod imenom Huber Šandor (45). Poslednjih 20 godina najčešće je živeo u Ferari, gde je dobio nadimak Uber Mađar, a za istražitelje je postao Spajdermen jer je s neverovatnom lakoćom savladavao prepreke i visine.

Italijanski policajci pamte ga još od 1997. godine, kada je ukrao tri miliona lira u novcu i zlatu. Savladao je pritom četiri metra visok zid koristeći samo snagu ruku i kuku. Prozvan je lopovskim akrobatom s desetinama različitih identiteta - od godina rođenja do nacionalnosti. Bio je Mađar, Slovak, Austrijanac, ali i Hrvat.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track