NAJSKUPLJI PUT U ISTORIJI HRVATSKE: Kilometar koštao čak 20 miliona evra
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Preteraše ga

NAJSKUPLJI PUT U ISTORIJI HRVATSKE: Kilometar koštao čak 20 miliona evra

Hrvatska -
Za nešto manje od 11 kilometara puta, hrvatska vlada platila iz budžeta oko 220 miliona evra

Premijer Zoran Milanović juče je nakon devet godina gradnje u promet pustio najskuplju donicu autoputa u istoriji Hrvatske.

Naime, izgradnja 10,9 kilometara od Velike Gorice do Jakuševca na autoputu Zagreb - Sisak koštala je neverovatnih 1,645 milijardi kuna, odnosno 20 miliona evra po kilometru, piše Jutarnji.hr.

Uprkos tome što je reč o najskuplje izgrađenom putu u Hrvatskoj, na tom delu puta neće biti putarine. Inače, radovi su trebali da budu završeni 2009. godine na deonici nema ni tunela ni mostova, zbog čega bi ovako visoki troškovi mogli da budu opravdani.

Poređenja radi, piše portal, kilometar autoputa Dubrovnik - Doli, trebalo je da košta 17,3 miliona evra ali je na 29 kilometara trebalo izbušiti devet dvostrukih tunelskih cevi ukupne dužine 10.750 metara, sagraditi deset vijadukata ukupne dužine 6.864 metra i još četiri čvorišta.

U Hrvatskim autocestama tako visoku cenu opravdavali su nezgodnim muljevitim terenom koji je trebalo nasipati velikom količinom šljunka kojeg u blizini gradilišta nije bilo. Visoka cena se opravdava visokom cenom otkupa zemljišta.

(jutarnji.hr/E.P.K)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track