NISU IMALI POJMA ŠTA GAJE U VRTU: Navukli kokoške na kanabis jer su nosile veća jaja!
Foto: Ps, Profimedia

POLICIJA IM ZAKUCALA NA VRATA

NISU IMALI POJMA ŠTA GAJE U VRTU: Navukli kokoške na kanabis jer su nosile veća jaja!

Hrvatska -
Žumanca su žuta, a nekad se dogodi da u jednom jajetu nađemo i po dva. Susedi kažu da je to od droge. Vrag će ga znati… – kaže Marija Berkec

SLATINA - Da je pre 15 godina, kada je prvi put pokupila semenke sa samonikle stabiljke što je rasla uz drvenu ogradu, znala da će joj jednog dana zbog toga banuti policija na vrata, Marija Berkec iz Donjih Meljina pokraj Slatine u Hrvatskoj nebi ga nikada posejala u vrtu.

Stabiljke dugih reckastih listova tamnozelene boje svako su leto u Marijinu vrtu bile uz raznobojne ruže, dalije, gladiole i božure. Tako je i juna ‘99, godine. rascvetali vrt porodice Berkec krasio trošnu kuću u kojoj žive supružnici Marija i Jozo sa sinovima Zlatkom i Josipom.

Sve bi bilo kao i prethodnih godina kada su ovu biljku koristili kao ukrasno bilje i kao hranu za kokoške. Ali 24. juna ‘99. god. na vrata njihove kuće pokucala je kriminalistička policija Odela za suzbijanje zloupotrebe droge iz Policijske stanice Slatina. Pretražili su kuću i dvorište i pri tom pronašli ukupno 179 stabljiki industrijske konoplje tipa droga, veličine 60 do 200 centimetara.

– Ma kakva droga? Pa mi ni ne znamo da se iz konoplje može dobiti droga. Mi smo neuki ljudi. Rekli su nam policajci da uzgajamo nekakvu kanabu (kanabis), niti ne znam kako se to tačno kaže, te da je prodajemo kao drogu. Da prodajemo drogu, imali bismo Švajcarsku, a ne to što imamo – malo zemlje, nekoliko kokoški i golubova.Kad sam prvi put ugledala tu stabiljku što je izrasla kod ograde uz sam put nisam ni znala kakva je to biljka. Posle su mi komšije i majka rekli da je to konoplja – govori Marija o nevolji koja ju je snašla.

– Bacimo im katkad semenje i one to pozoblju. Da sam im davala drogu, one bi sigurno poludele, ali, izgleda da su nosile bolje jaja. Bela su, kao i u svake domaće koke, ali su krupnija. Žumanca su žuta, a nekad se dogodi da u jednom jajetu nađemo i po dva. Susedi kažu da je to od droge. Vrag će ga znati… – kaže Marija Berkec.

Industrijska konoplja, u Slatinskom kraju prema Marijinom kazivanju, pre se uzgajala za razne namene. I njena je majka od stabiljke konoplje znala praviti užad, vreće, stolnjake i čaršave. Danas samo retki, kaže ona, seju konoplju za te namene. Svakog avgusta kada konoplja procveta, Marija bi brižno s belih sitnih cvetova pokupila zrnca i ostavila seme za iduće proleće. Ono što ne bi zasadila, stavljala je u platnenu vrećicu i davala kokošima i golubovima.

(aura.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track