NOVI DETALJI O POLJAKINJI KOJU SU UHVATILI S RADIJUMOM: Policiji rekla da je ampulu našla na plaži
Foto: Printscreen YT

Uhapšena na granici

NOVI DETALJI O POLJAKINJI KOJU SU UHVATILI S RADIJUMOM: Policiji rekla da je ampulu našla na plaži

Hrvatska -

U Tojoti korolli poljskih oznaka pronađen je uređaj za merenje radijacije poznato je iz istrage dosad nezabeleženog slučaja krijumčarenja radioaktivnog materijala preko hrvatske državne granice.

Naknadnim detaljnim pregledom vozila Poljakinje zadržane u dubrovačkom pritvoru posle otkrića mini kontejnera s radijumom-226, duboko u vozilu otkriven je i ručni uređaj za merenje radioaktivnosti, ili Gajgerov brojač.

U neobičnoj priči o radijumu-226 otkrivenom na Karasovićima pošto su zapištali senzori na ulazu, otkriće instrumenta otvara novo poglavlje i dovodi u ozbiljnu sumnju dosadašnji iskaz Viktorije Barinove (45) iz Koritnice pored Varšave. Moraće da objasni i zašto je sa sobom u vozilu imala uređaj za merenje radioaktivnosti.

Kada zaustavljena na granici 11. septembra, a u njenom vozilu pod vozačevim sedištem pronađen je materijal koji je aktivirao nuklearne senzore. Poljakinja je tada ispričala policiji kako je slučajno pronašla taj neobičan predmet na plaži u blizini Dubrovnika.

Kako je rekla, vozeći se u pravcu Crne Gore, zaustavila se na parkiralištu preko puta te poznate plaže i tamo u vozilu provela noć. Sledećeg jutra spustila se na plažu i u jednom trenutku ugledala čudan predmet i odlučila da ga uzme kao suvenir.

Čim je vozilom prišla graničnom prelazu, zapištali su senzori u policijskim prostorijama. Vozilo je odvojeno sa strane, ona uhapšena, a iz Zagreba je stigao interventni tim. Pronađeni mini kontejner, rečeno je, sadrži radijum-226, koji se nekada koristio za sredstvo za lečenje kancerogenih oboljenja.

Pošiljka je smesta prebačena na veštačenje u Zagreb. Nalaza još nema, iako je prošlo više od dve nedelje. Kako je slučaj izazvao ogromno zanimanje ne samo hrvatske javnosti, stručnjaci su istoga dana u svim nacionalnim medijima objavili da nije reč o opasnom materijalu, iako analiza nije ni započeta.

Viktorija Barinova će pred policijiom morati da objasni odakle joj radijum u kompletu s detektorom. Ko joj je poverio pošiljku i gde je trebala da je isporuči i s kojom namenom. Cela dosadašnja neverovatna priča pada u vodu posle pronalaska Gajgerovog brojača.

(Jutarnji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track