PATRIJARH U HRVATSKOJ: Zlo su činili nama susedi i mi njima, ali mi u mnogo manjoj meri no oni

Liturgija u manastiru Krka

PATRIJARH U HRVATSKOJ: Zlo su činili nama susedi i mi njima, ali mi u mnogo manjoj meri no oni

Hrvatska -
Čudi me skidanje ploča na ćiriličnom pismu u Vukovaru, kada u Beogradu stoje latinične table iako je ćirilica deo srpskog identiteta, rekoa je između ostalog PAtrijarh prilikom posete Hrvatskoj

ŠIBENIK - Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej izjavio je danas tokom posete Hrvatskoj da ga čudi skidanje ploča na ćiriličnom pismu u Vukovaru, podsetivši da u Beogradu stoje latinične table iako je ćirilica "deo srpskog identiteta".

Irinej je pred nekoliko stotina vernika u manastiru Krka kod Kistanja predvodio liturgiju povodom 400. godišnjice srpske Bogoslovije, a posle službe novinarima je rekao da su Srbi i Hrvati bratski narodi koji su se podelili i naneli jedni drugima zlo koje se ne sme ponoviti, prenela je hrvatska agencija Hina.

"Zlo su činili nama susedi i mi njima, ali mi u mnogo manjoj meri no oni", rekao je patrijarh, dodajući kako je bitno oprostiti, ali i dobiti oprost za nedela koja su, kako je naveo, poneki među Srbima činili.

On je istakao da je srpski narod "bežeći od smrti doživeo tragične;stvari", a hrvatsku teritoriju napustio pod pritiskom, i pozvao sve Srbe koji su nekada živeli u Hrvatskoj da se vrate.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja