POVOLJNA KLIMA ZA VLASTI: Parlamentarni izbori u Hrvatskoj možda već 22. novembra
Foto: Fonet, Thinkstock

Povoljan trenutak

POVOLJNA KLIMA ZA VLASTI: Parlamentarni izbori u Hrvatskoj možda već 22. novembra

Hrvatska -
Turistička sezona puni budžet iznad očekivanja, Pelješki most napreduje, a nacija je jedinstvena zbog afere Piranski zaliv - te političke bodove vladajuća koalicija želi da iskoristi

RIJEKA - Parlamentarni izbori u Hrvatskoj mogli bi da budu održani 22. novembra, a odluka o raspisivanju izbora i raspuštanju parlamenta bi u tom slučaju bila doneta na vanrednoj sednici Sabora 26. avgusta.

Novi list piše da ministar finansija Boris Lalovac intenzivno radi na budžetskim dokumentima za 2016. godinu i na novim programima i zakonima koje SDP planira da usvoji do kraja mandata Sabora. Ukoliko bi se pokazalo da je budžet "šupalj", datum određivanja izbora mogao bi da se protegne do februara naredne godine, piše riječki dnevnik i dodaje da Lalovac zato radi "u šestoj brzini".

Kako stvari sada stoje, navodi Novi list, predlog budžeta će moći da se zatvori i "koalicija može mirno na izbore 22. novembra, što je najnormalniji rok s obzirom na to da su poslednji održani 23. novembra 2011. godine". Do tada, piše list, Lalovac bi pred Sabor izašao sa paketom zakona kojima bi se smanjilo oporezivanje zarada, posebno srednjem sloju zaposlenih, a opteretile ekstra visoke zarade i to bi bila dodatna mera za koju u SDP-u računaju da bi podstakla podršku birača.

Premijer Zoran Milanović uspeo je da dobije pun nacionalni konsenzus za aferu Piranski zaliv (Foto: Printscreen YouTube)
Premijer Zoran Milanović uspeo je da dobije pun nacionalni konsenzus za aferu Piranski zaliv (Foto: Printscreen YouTube)

Uz to, piše Novi list, očekuje se i veoma dobra turistička sezona, koja budžet puni iznad očekivanja, očekuju se i dobre vesti o gradnji Pelješkog mosta, a i činjenica je da je premijer Zoran Milanović uspeo da dobije puni nacionalni konsenzus u vezi afere Piranski zaliv. Sve to bi, kako se navodi, moglo imati pozitivne političke učinke za aktuelnu koaliciju da u novembru spremna izađe na izbore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track