TORTURA U HRVATSKOM ZATVORU: Mislili su da sam Srpkinja pa su me skinuli golu i maltretirali!
Foto: Facebook

Tužila državu

TORTURA U HRVATSKOM ZATVORU: Mislili su da sam Srpkinja pa su me skinuli golu i maltretirali!

Hrvatska -
Slađani Čorković (24) iz Vojišnice kod Vojnića, Republika Hrvatska morat će isplatiti 27.600 kuna (oko 4000 evra) odštete zato što ju je USKOK priveo i neosnovano držao u pritvoru 92 dana

VOJNIĆ - . Slažana Čorković je osumnjičena da je deo organizirane bande koja se bavila razbojništvima i teškim krađama, što međutim nije dokazano.

Ona je do avgusta 2011. godine radila kao konobarica u jednom kafiću, a posle hapšenja ostala je bez mesečnih primanja od 2.900 kuna ali, kako kaže i bez ugleda i prijatelja. Iako nikada pre nije bila kažnjavana, za nju je kobna bila činjenica što je bila u vezi s dečkom koji je bio pod sumnjom da je vođa razbojničke bandu koja se bavila krađama. U paketu su uhapsili i Slađanu smatrajući da je i ona bila u igri i da bi na slobodi mogla da utiče na svedoke, odnosno ometa krivični postupak.

"Odvezli su me u Remetinec, skinuli do gola i pregledali. Bila sam nova na odljenju i najmlađa u sobi, nisam imala pravo glasa. U 16 kvadrata bilo nas je devet, ostale zatvorenice su me vređale psihički i fizički jer su zbog mog imena mislile da sam Srpkinja. Imale smo samo jedan WC, smele smo da se tuširamo samo jednom nedeljno. U to vreme pojavile su se vaške pa nam je bila uskraćena i dnevna šetnja - ispričala je kroz plač Slađana u sudu.Kaže da je uspela da izdri samo zahvaljujući podršci roditelja, ali kada je izašla iz zatvora, doživela je osudu okoline.

"Nikada nisam bila u sukobu sa zakonom, vodila sam porodični život, imala sam posao, a onda je sve nestalo, prezrela me je i okolina i prijatelji - napomenula je.Državni branioci ne poriču da je Slađana doista bila pritvorena, ali su pokušali da umanjiti njen odštetni zahtev.

" Oštećena je zbog zatvora izgubila posao i više nije mogla da se zaposli. Trpela je duševne boli zbog neosnovanog lišavanja slobode kao jednog od osnovnih ljudskih prava garantovanih Ustavom kao najviše vrednosti Republike Hrvatske" obrazložila je svoju odluku sudija.

Inače, sudski postupak protiv njenog dečka još nije okončan pa ni njemu nije dokazana krivica u ovom uskočkom predmetu.

(jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track