SDP I HDZ ĆE RUŠITI MOST: Najjače hrvatske stranke protiv najvećeg iznenađenja izbora
Foto: AP

Postizborna dešavanja

SDP I HDZ ĆE RUŠITI MOST: Najjače hrvatske stranke protiv najvećeg iznenađenja izbora

Hrvatska -
U susret mogućem raspletu napete postizborne atmosfere u Hrvatskoj, analitičari Žarko Puhovski i Anđelko Milardović upozoravaju da postoji realna mogućnost da će SDP i HDZ pokušati da slome jedinstvo najvećeg iznenađenja parlamentarnih izbora - MOST-a

Puhovski smatra da je velika koalicija katastrofalna za hrvatsku demokratiju i čini mu se da je najizglednija varijanta manjinska vlada SDP-a, uz podršku MOST-a iz parlamenta.

"To je naizgled elegantna varijanta, ali znači i veliku nesigurnost, jer kod svakog zasedanja ili glasanja o novom zakonu se mora iznova odlučivati o većini, ali to je tako", objašnjava poznavalac političkih prilika za potal Index.hr.

Što se tiče velike koalicije, slikovoto navodi da "dok su ova dvojica živa i zdrava nema govora da se usuglase da je danas ponedeljak, a kamoli ovo". Velika koalicija bi, smatra, ukinula hrvatski parlament, pa postoji druga velika opasnost - ponovljeni izbori, jer u svakom trenutku bi moglo da dođe do obaranja vlade.

"To se sada događa Portugaliji i to je nešto što za Hrvatsku sigurno nije dobro. Pitanje je kako će se manipulisatii pozicijom mandatara, okvir ustavni je takav da se mandataru može dati, npr. (Tomislavu) Karamarku, mesec dana, a nakon toga ima pravo i na još mesec dana...Ne verujem da bi Karamarko pre mesec dana vratio mandat, čak i ako ustanovi da ne može, nije poznat po brzom odlučivanju", mišljenje je Puhovskog.

Očekuje da će obe stanke pokušati da slome MOST, ali pošto im treba čitav MOST, jako je sumnjivo da je to moguće. Što se MOST-a tiče, analizira Puhovski, on bi se mogao pokazati kao nova politička opcija uz jedini uslov koji nisu u stanju da ispune, a to je da u skladu s moralnim kriterijima svi njihovi gradonačelnici i načelnici izabrani u Sabor podnesu ostavku.

"To bi značilo da imaju potpuno pokriće, a bojim se da to neće biti u stanju", smatra Puhovski. Politolog i profesor političkih nauka Milardović MOST vidi kao "korektiv demokratije u Hrvatskoj".

"Scenario po kojem će veliki pokušati da slome MOST je moguć, hteće ispod MOST-a da postave eksplozivne naprave i dignu ga u vazduh, ali priželjkujem da do toga ne dođe. MOST se pojavio kao korektiv demokratije u Hrvatskoj, s drugom idejom društva, s naglaskom na strukturalne reforme. Ako žele učestvovati u sastavljanju vlade moraju preko MOST-a, oni drže ključeve u rukama", kaže on.

Što se tiče mogućnosti za veliku koaliciju, zaključuje Milardović, moguća je ako se veliki osete ugroženima, ali je pitanje koliko bi takva koalicija mogla da napravi iskorak prema ozbiljnim strukturalnim reformama, jer da su hteli to bi napravili u posljednjih 25 godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track