SRBI SE PODELILI U PODRŠCI MILANOVIĆU: Jedan od trojice srpskih poslanika tražio poseban sastanak
Foto: Profimedia

Pukla tikva

SRBI SE PODELILI U PODRŠCI MILANOVIĆU: Jedan od trojice srpskih poslanika tražio poseban sastanak

Hrvatska -
Na konsultacijama kod predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović danas je neočekivano došlo do obrata i raskola među poslanicima Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u slučaju najavljene podrške aktuelnom premijeru Zoranu Milanoviću za formiranje Vlade

Iako je bilo najavljeno da će tri poslanika srpske nacionalne manjine, sva trojica iz SDSS, dati potpise podrške levoj koaliciji, poslanik te stranke Mirko Rašković zatražio je da ga predsednica samostalno primi. Tako se na konsultacijama kod predsednice pojavio posle Milorada Pupovca koji je rekao da je došao u ime svih srpskih poslanika.

U izjavi novinarima posle konsultacija, Rašković je rekao da je od Grabar-Kitarović tražio zaštitu od pritisaka i napomenuo da podršku za sastavljanje vlade nije dao Milanoviću, ali ni drugim opcijama. Na pitanje da li pritisci dolaze iz SDSS, on je odgovorio da bi se "moglo tako reći". Nije, međutim, govorio o imenima.

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko izjavio je ranije danas da je tvrdnja da su sedam od ukupno osam manjinskih poslanika, među kojima i tri srpska, potpisali podršku aktuelnom premijeru Zoranu Milanoviću za formiranje Vlade "mala obmana". Predsednica Hrvatske poslepodne je počela konsultacije o davanju mandata za sastavljanje vlade, ali nijedna stranka zasad nema potrebnih 76 glasova podrške za formiranje vlasti.

Prema najavama vodećih stranaka, koalicija oko SDP, koja je na izborima osvojila 56 mandata, kod predsednice ide sa 67 potpisa podrške, a koalicija okupljena oko HDZ s najmanje 59 potpisa, koliko je i osvojila na proteklim izborima.

Podršku Milanoviću juče su najavili predstavnici sedam od ukupno osam poslanika nacionalnih manjina, među njima i tri srpska. Milanović je dobio potpise podrške tri poslanika Istarskog demokratskog sabora, što je čelnik te stranke Boris Miletić danas potvrdio na konsultacijama, kao i jednog poslanika Reformista. Vodeće koalicije već danima pregovaraju s Mostom nezavisnih lista, strankom koja je s osvojenih 19 mandata bila najveće iznenađenje izbora i bez koje nije moguće dobiti natpolovičnu većinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja