STEŽE SE OBRUČ: Mađari završili ogradu prema Hrvatskoj, prete zatvaranjem granice
Foto: Reuters

Štite se od izbeglica

STEŽE SE OBRUČ: Mađari završili ogradu prema Hrvatskoj, prete zatvaranjem granice

Hrvatska -
Mađarska ima podršku Višegradske grupe, a na granicu su već došli češki i poljski vojnici

BUDIMPEŠTA - “Ograda uz mađarsko-hrvatsku granicu je 99 odsto završena”, rekao je Janoš Lazar, šef Kabineta mađarske Vlade. Prema njegovim rečima, mađarska vlada obavlja konsultacije na međunarodnom nivou kako bi zaštitila sigurnost duž granice.

Lazar je opet optužio Hrvatsku da je uključena u krijumčarenje izbeglica u Mađarsku i da Mađarska mora da se zaštiti. Njihov je plan da granicu prema Hrvatskoj zaštiti zajedničkim snagama sa članicama Višegradske grupe - Slovačkom, Češkom i Poljskom.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Češka je u Mađarsku već poslala 24 vojnika, a Poljska jedan vojni helikopter. Kako bi dogovorili dalje zajedničke korake, u Mađarskoj se održava sastanak Višegradske grupe. Mađarski premijer Viktor Orban je najavljivao da će odluku o zatvaranju granice prema Hrvatskoj doneti tek posle sastanka.

Ograda prema Hrvatskoj je završena i dolazak čeških i poljskih vojnika na tu granicu, čini se, samo je uvertira u odluku o zatvaranju granice, piše Jutarnji list. S obzirom na to da Slovačka, Poljska i Češka imaju iste stavove o migrantima, ne treba ni sumnjati da će Orban od njihovih čelnih ljudi dobiti podršku za zatvaranje granice prema Hrvatskoj.

(Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track